Samen in actie
voor noodhulp

Oxfam Novib bestrijdt corona in Jemen en Syrië

Jaren van conflict hebben de zorgsystemen in Syrië en Jemen flink aangetast. Ook heeft het voortdurende geweld in de afgelopen jaren veel essentiële water- en medische voorzieningen vernietigd. Dit bemoeilijkt het bestrijden van de coronapandemie, omdat toegang tot schoon water en hygiënemiddelen zoals zeep van essentieel belang is om een uitbraak tegen te gaan.

Daarnaast ontbreekt het beide landen aan getraind medisch personeel en zijn vaccinatiecentra niet voldoende uitgerust en voorbereid op het toedienen van vaccinaties. Omdat er in bepaalde regio’s onvoldoende vaccins beschikbaar zijn, loopt de druk op vaccinatiecentra elders op. Anderzijds heerst er ook verwarring en wantrouwen onder de lokale bevolking, door het aanhoudende conflict en de tegenstrijdige berichten die door verschillende media worden gepubliceerd en online beschikbaar zijn. Hierdoor hebben veel mensen tot nu toe afgezien van de vaccinatie.

Oxfam Novib richt zich daarom op het opleiden van gezondheidsmedewerkers, het verstrekken van duidelijke informatie, het herstellen van gezondheidscentra en distributie van hygiënemiddelen, zoals zeep.

In Syrië traint Oxfam Novib bijvoorbeeld vrijwilligers in 7 gezondheidscentra in en rondom Damascus, Deir Ez Zor, Aleppo, Hama en Idleb. Het doel hiervan is om de bevolking te informeren over het virus, mogelijke preventiemaatregelen en de werking van het vaccin. Daarnaast worden de vrijwilligers getraind om onjuiste informatie en geruchten te herkennen en tegen te gaan.

In Taiz, in het zuiden van Jemen, richt Oxfam Novib zich onder andere op de rehabilitatie van ruim 20 vaccinatiecentra en het trainen van gezondheidsmedewerkers. Dit is van groot belang, omdat lokale autoriteiten niet in staat zijn om de kosten voor benodigde gezondheidsdiensten te dekken. Als gevolg hiervan zijn behandelingscentra en gezondheidsfaciliteiten niet voldoende uitgerust om een pandemie van deze schaal het hoofd te bieden.

vaccinatiecentrum in Alazaiz, Taiz (Jemen)

Fahd Al-Namer, manager van het vaccinatieprogramma van het Bureau van Volksgezondheid in Taiz: “Moeders durven hun kleine kinderen niet naar beschikbare gezondheidscentra te brengen voor reguliere vaccinaties, vaak omdat ze bang zijn om corona op te lopen!”.

Mede dankzij de donaties van Nederlanders aan Giro555 kan Oxfam Novib zich de komende maanden in blijven zetten om de meest kwetsbare mensen te ondersteunen in de strijd tegen corona.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.