Oxfam verwelkomt vredesbesprekingen Zuid-Sudan

Onder leiding van de Intergovernmental Authority on Development (IGAD) startte maandag in Zuid-Sudan een nieuwe ronde aan vredesbesprekingen. Hoog tijd, want het jongste land ter wereld staat aan de rand van een hongersnood.

Gezinnen brengen verstrekte hulpgoederen naar hun verblijfplaats in vluchtelingenkamp Tong Ping in de hoofdstad Juba. Foto:Oxfam

Gezinnen brengen verstrekte hulpgoederen naar hun verblijfplaats in vluchtelingenkamp Tong Ping in de hoofdstad Juba. Foto:Oxfam

‘Wij zijn blij met de hervatting van het vredesoverleg, maar deze gesprekken moeten snel het tij keren en leiden tot een rechtvaardige en duurzame politieke oplossing’, zegt Tariq Riebl, landendirecteur van Oxfam in Zuid-Sudan.

Nu is het belangrijk dat de IGAD-lidstaten en de internationale gemeenschap samenwerken  en ervoor zorgen dat deze ronde van besprekingen zinvolle resultaten opleveren, zoals een permanente wapenstilstand en een overgangsregering. Alle stemmen moeten worden gehoord, inclusief die van diverse gemeenschappen in Zuid-Sudan. Alleen dan kan het volk zich weer herenigen.

‘Bovendien is het belangrijk dat de internationale gemeenschap deze jonge natie steunt en haar humanitaire respons uitbreidt om levens te redden, mensen te beschermen, en om een einde te maken aan het bloedvergieten en lijden’, benadrukt Riebl.

Oxfam hielp tot nu toe ruim 260.000 mensen in Zuid-Sudan en Uganda.

Oxfam helpt in vluchtelingenkampen, in streken waar vluchtelingen zich tijdelijk vestigen en in dorpen die vluchtelingen opvangen. In deze dorpen steunt de hulporganisaties ook de plaatselijke bewoners, die hun natuurlijke bronnen en voedsel met de nieuwkomers moeten delen.

3 voorbeelden:

  • Oxfam bereikte 23.000 mensen met activiteiten om cholera te voorkomen, zoals goede voorlichting. Zo’n 2.000 huishoudens kregen  hygiënepakketten. Ook voldoende en schoon water is essentieel bij cholerabestrijding. In vluchtelingenkamp ‘UN House’ zorgde Oxfam voor gemiddeld 250.000 liter schoon drinkwater per dag.
  • In Mingkamam, vlakbij de stad Bor waar zwaar is gevochten, verstrekte Oxfam voedsel aan meer dan 100.000 mensen.
  • Ruim 2.800 mensen kregen geld-voor-werk in Uganda: ze worden betaald voor het aanleggen van wegen en afvalputten


Wat is er aan de hand in Zuid-Soedan?

In december 2013 braken gevechten uit in Zuid-Soedan. De strijd heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. Bijna 4 miljoen mensen hebben hulp nodig.

Hulporganisaties doen wat zij kunnen om mensen van hulp te voorzien. Dat is moeilijk – door het regenseizoen en door conflict – maar niet onmogelijk.

Ook andere hulporganisaties zijn actief in Zuid-Sudan, waaronder:

Stichting Vluchteling helpt gezinnen hun zelfredzaamheid te vergroten, enerzijds door gezinnen in staat te stellen voor een periode van 4 maanden voldoende basisvoeding aan te schaffen en anderzijds door hen zaaigoed en gereedschap te verstrekken.

Save the Children zorgt voor medicijnen en personeel om de verspreiding van cholera tegen te gaan.

Cordaid Mensen in Nood zorgt voor noodhulppakketten en waterzuiveringstabletten.

Wat u kunt doen:
1. Steun hulporganisaties bij hun inzet voor slachtoffers van de crisis in Zuid-Soedan
2. Creëer awareness: deel informatie over de situatie in Zuid-Soedan via social media

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.