Help slachtoffers Filipijnen

De ramp

Op 8 november 2013 raasde de allesverwoestende tyfoon Haiyan over de Filipijnen. Met windsnelheden van over de 300 kilometer per uur was het de zwaarste storm die ooit aan land kwam. De storm trok over de provincie Guiuan en vervolgens over de eilanden Leyte, Cebu en Panay. De tyfoon ging gepaard met hevige regenval en stormvloedgolven – soms van wel 6 meter hoog – en duurde in totaal zo’n vier uur.

Volgens de officiële berichten zijn er 6.300 mensen overleden, raakten 4,1 miljoen mensen ontheemd en werden 14 miljoen mensen afhankelijk van een of andere vorm van hulp. Ter vergelijking: in Haïti waren er 3 miljoen getroffenen.

Op 11 november begonnen de Samenwerkende Hulporganisaties een nationale actie. Nederlanders gaven hieraan massaal gehoor. Er werden honderden acties in het land op touw gezet om geld in te zamelen voor de Filipijnen. In totaal kwam er ruim 36 miljoen euro binnen op Giro555. De SHO-deelnemers zetten dit geld in voor noodhulp en wederopbouw tot eind 2015.

Foto's

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.