Samen in actie
voor Oekraïne

Maak veilig geld over naar Giro555

Helaas moeten we waarschuwen voor digitale oplichting, het zogenaamde phishing. Het gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als een organisatie die zij vertrouwen of juist als familielid. Zo weten we dat er op dit moment valse e-mails circuleren, verstuurd vanaf het e-mailadres [email protected] met de oproep om spullen af te geven of een donatie te doen naar een rekeningnummer van BUNQ-bank of een Duitse bank. Deze email is niet van Giro555 afkomstig. Wil je geld over maken naar Giro555? Lees hieronder hoe je dat veilig kunt doen! 

Tips om veilig geld over te maken aan Giro555

 • Geven kan op IBAN: NL 08 INGB 0000 000 555 of via giro555.nl
 • Geven aan Giro555 kan ook veilig via het steunen van een actie op inactievoorgiro555.nl of via een donatie in een digitale collectebus (giro555.digicollect.nl)
 • Ook via Tikkie kan veilig een donatie aan Giro555 worden gedaan, in het Tikkie-betaalverzoek moet staan vermeld “to: Giro555 – de samenwerkende hulporganisaties” en onder de betaalknop “You are paying Giro555 – de samenwerkende hulporganisaties through ABN AMRO”. De donatie loopt in dit geval via een Stichting Derdenrekening van ABN AMRO en wordt daarvandaan doorgestort naar de IBAN van Giro555.

Tips om fraude te voorkomen

 • Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Giro555, banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvang je zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in een e-mail met een dergelijk verzoek staat. 
 • Krijg je betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan. 
 • Stuur jouw bankpas niet op. Jouw bank zal hier nooit om vragen. Als je een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om jouw oude pas door te knippen en weg te gooien. 
 • Download niet zomaar apps
 • Stuur ook nooit een kopie van jouw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen jouw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
 • Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon. 
 • Vertrouw je een link niet helemaal, check hem via checkjelinkje.nl
 • Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van dat jouw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.