Nederland
helpt
Nepal

Paul Borsboom: “Regen maakt onderdak eerste prioriteit in Nepal”

Paul Borsboom van Cordaid maakt zich zorgen over de grote aantallen mensen die sinds de aardbeving op straat wonen en slapen. De noodhulpcoördinator verwacht dat de problemen snel toenemen met de grote moessonregens in aantocht.

Paul Borsboom, noodhulpcoördinator bij Cordaid: “Wie geen huis meer heeft leeft op straat. Wie nog wel een huis heeft, durft er niet meer in. In deze fase van de ramp is onderdak daarom eerste prioriteit, zeker nu het is gaan regenen en de grote moessonregens er nog aan moeten komen.”

Cordaid organiseert samen met partners Caritas en CRS tijdelijke huisvesting voor 8.000 getroffen families (40.000 mensen) in de zwaarst getroffen districten in Nepal, in het bijzonder de moeilijk toegankelijke plattelandsgemeenten. Veel dorpen zijn totaal verwoest, mensen zitten zonder onderdak, zijn hun bezittingen kwijt en hebben geen enkele bron van inkomsten.

“Het duurt uren om de dorpen buiten Kathmandu te bereiken”, vertelt Paul Borsboom, noodhulpcoördinator bij Cordaid. “Onze hulpteams deden er vier uur over om 13 kilometer af te leggen naar Ghorka, zo’n 150 km ten westen van Kathmandu. De teams zullen verder trekken naar de districten Nawakot, Sindupalchowk, Kavre. Enkele teams zullen juist richting het epicentrum van de aardbeving trekken, meer naar het oosten. Dat zal de komende dagen nieuwe informatie opleveren.”

Aanvoer van hulpgoederen vanuit India en Dubai

“Vanuit India organiseren we momenteel het vervoer over land van tentzeilen, touw en ander materiaal. Hetzelfde doen we met luchttransport vanuit Dubai.” Naast huisvesting is er grote nood aan veilig drinkwater en sanitaire hulp. Borsboom: “Daarom organiseren en financieren we de distributie van waterzuiveringstabletten, emmers, waterfilters, zeep, babyluiers, maandverband en alles wat een gezin nog meer nodig heeft voor basishygiëne. Gezinnen met ouderen en kleine kinderen en mensen met een beperking krijgen voorrang in onze hulpverlening.”

Lampen en opladers op zonne-energie

De aardbeving heeft het elektriciteitsnetwerk in Nepal zwaar beschadigd. Mensen zijn afhankelijk van generatoren, maar omdat ook de brandstofvoorziening door de ramp stilligt, werken ook die vaak niet meer. Borsboom: “Daarom financieren we de aanschaf en distributie van lampen en opladers die werken op zonne-energie.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.