Actiedag Giro555 afgesloten met 30.011.423 euro – donaties blijven welkom

Actiedag Giro555 afgesloten met 30.011.423 euro – donaties blijven welkom
“Nederland laat zich vandaag weer op z’n mooist zien”

Na een dag live-uitzending op NPO Radio 2, veel tv-aandacht, inzet van BN’ers en overweldigende steun vanuit het Nederlandse publiek, sluit Giro555 de actiedag vandaag af met een tussenstand van 30.011.423  euro. “Wat een fantastische dag en wat een geweldige opbrengst! Nederland laat zich vandaag weer op z’n mooist zien,” aldus Giro555 actievoorzitter Farah Karimi.

In het actiecentrum bij Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum was het de hele dag een komen en gaan van bekende Nederlanders die zich belangeloos inzetten voor de hulpactie. Zo kwam presentator John Williams spontaan langs om in het belpanel plaats te nemen. “Ik moest gewoon hierheen om te helpen.” Na afloop was hij onder de indruk van de donaties: “Echt te gek. Ik stond ervan te kijken hoeveel de mensen gaven. Flinke bedragen. En de vanzelfsprekendheid waarmee ze dat deden. Zo van “natuurlijk geven we geld voor de mensen die honger hebben. Ze hebben het nodig.”

Koekjes bakken

Ook andere betrokken Nederlanders kwamen langs in Hilversum om hun bijdrage te doneren. Zoals de tienjarige Cathleen en haar achtjarige broertje Ryan uit Gouda. Zij hadden voor ruim 300 euro aan koekjes bij elkaar gebakken.

“Zulke initiatieven zijn hartverwarmend. Hoe ontmoedigend deze heftige crisis ook is, Nederlanders kwamen vandaag massaal in actie en gaven voor mensen in nood. Daarvoor zijn we heel dankbaar. Met deze opbrengst sluiten we de Nationale actiedag af, maar Giro555 blijft open voor donaties. Hebt u nog niet gegeven? Doe het dan alstublieft alsnog!” aldus actievoorzitter Karimi.

Pindapasta en hygiënepakketten

Giro555 gebruikt het geld voor onder andere voedingsprogramma’s in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. Ernstig ondervoede kinderen krijgen speciale pindapasta. Zijn er ook medische complicaties, dan krijgen de kinderen therapeutische voeding en medische behandeling. Vandaag reden de mobiele klinieken in Unity state, Zuid-Soedan, die zowel medische hulp als hulp bij ondervoeding bieden. In de Gedo regio in Somalië is vandaag gewerkt om de watervoorziening te herstellen en werden er hygiënepakketten met daarin zeep en waterzuiveringstabletten uitgedeeld. Deze hygiënepakketten zorgen ervoor dat mensen die geen schoon drinkwater meer kunnen krijgen, minder vatbaar worden voor besmettelijke ziektes.

Karimi kijkt tevreden terug op de Actiedag: “Ik wil namens het hele actieteam van Giro555 en de samenwerkende hulporganisaties de NPO bedanken, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de publieke en commerciële omroepen en programmaredacties, maar ook artiesten, en andere bekende Nederlanders die samen deze actiedag tot een groot succes hebben gemaakt.”

De hulporganisaties verenigd in Giro555 kwamen vanaf 6 maart in actie voor de slachtoffers van de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan. In totaal lijden 20 miljoen mensen in deze en omringende landen aan ernstige ondervoeding. De verwachting is dat eindbedrag van Giro555 nog oploopt. Er zijn nog steeds acties in het land bezig. Mensen kunnen voorlopig nog blijven storten. Want hoewel de Nationale Actiedag over is, de ramp is nog niet voorbij.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie