Stop de ebola-ramp

Angst en afwijzing voor Nederlandse hulpverleners die terugkomen uit ebola-gebied

Angst en afwijzing voor Nederlandse hulpverleners die terugkomen uit ebola-gebied

Nederlandse hulpverleners die in door ebola getroffen gebied reizen, krijgen van hun omgeving reacties van angst en afwijzing.

Dat merkte Sabine Copinga, die morgen namens Giro 555 voor drie weken naar het door ebola besmette Liberia vertrekt. Ze reist samen met fotograaf Chris de Bode. Doel van haar reis is het maken van beelden en verhalen over de ziekte, de slachtoffers, de overlevenden en de hulpverlening.

Op dit moment is Sabine in Londen voor een veiligheidstraining om besmetting te voorkomen. De kans dat een reiziger door ebola getroffen gebied, die zich houdt aan alle veiligheidsprotocollen, de ziekte oploopt is marginaal. Die protocollen betekenen: veel handen wassen, geen fysiek contact met wie dan ook en op een meter afstand blijven van anderen, in nette gelegenheden eten en weg blijven van zieke en overleden ebola-patiënten.

De ziekte kan zich tot 21 dagen na thuiskomst nog openbaren, maar is alleen besmettelijk wanneer de patiënt duidelijk zichtbare symptomen heeft als acute hoge koorts. Teruggekeerde hulpverleners meten daarom twee keer per dag hun lichaamstemperatuur in die periode na terugkomst. Het goed volgen van deze instructies maakt de kans op besmetting in Nederland door teruggekeerde hulpverleners uiterst klein.

Angstige reacties

Sabine werd voor vertrek verrast door tal van angstige reacties uit haar omgeving. “Mijn sportclub vroeg me om de eerste weken na terugkomst niet te komen en op het schoolplein kreeg ik de vraag of mijn dochter andere kinderen zou kunnen besmetten”, aldus Sabine. “Ik heb me niet gerealiseerd dat de mededeling ‘ik ga naar Liberia’ zulke heftige reacties zou opleveren.”

“Dit is waar veel hulpverleners tegen aanlopen die overwegen naar het door ebola getroffen gebied te gaan: ze worden door hun omgeving niet alleen als een held gezien, maar ook als een gevaar”, aldus actievoorzitter Henri van Eeghen van Giro 555. “Dat maakt het moeilijk om te gaan, terwijl alle hulp juist zo keihard nodig is.”

Noot voor de redactie
Sabine Copinga (40) is persvoorlichter en storyteller bij Save the Children. Ze is vanaf 8 november t/m 28 november in Liberia om verslag te doen van de ebola-ramp voor Giro 555. Fotograaf Chris de Bode won in zijn loopbaan diverse Zilveren Camera awards en publiceerde in internationale kranten en tijdschriften. Hij is van 8 t/m 16 november in Liberia.

Volg Sabine op twitter voor de laatste updates: @striplec

Voor een interview met Sabine Copinga of Chris de Bode neemt u contact op met Tirsa Hofstee via 06 25188634. De foto’s van Chris de Bode mogen rechtenvrij gepubliceerd worden.

Voor meer informatie over Giro555, bel persvoorlichter Barbara Bosma op 06 108 121 00.

 

Persberichten overzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.