Angst verlamt maatschappij in ebola getroffen landen

“Ebola gaat niet alleen over een ziekte, het gaat over een ramp. Het hele sociale leven in de getroffen landen ligt stil. Mensen zitten gevangen in angst”, zegt Giro555-actievoorzitter Henry van Eeghen, die deze ochtend uit Sierra Leone terugkwam.

4.818 Mensen zijn aan ebola overleden volgens de meest recente cijfers die de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). 13.042 mensen zijn geïnfecteerd met ebola. Boeren kunnen niet naar de markt om hun waar te verkopen. Door de voedseltekorten stijgen voedselprijzen. Kinderen gaan niet naar school. (Internationale) bedrijven sluiten de deuren en  het maatschappelijk leven ligt stil.

Van Eeghen: “Ik bezocht een krottenwijk in Freetown, waar de ziekte was toegeslagen. Afgelopen week zijn daar 4 mensen overleden aan ebola en daardoor zaten 16 gezinnen in quarantaine. Het erf rondom hun golfplaten huizen waren afgezet met een lint. Uit één van die huizen kwam een man trots naar buiten met zijn 3 dagen oude baby. Het raakte mij zo. Heeft dit kindje een toekomst?”

Vier dagen bracht Van Eeghen door in het door ebola getroffen Sierra Leone. Hij maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de ramp: “Mensen zitten nu al maanden thuis; ze kunnen niet werken, kinderen gaan niet naar school, er wordt niet gevoetbald. Daarbij komt natuurlijk de enorme angst bij mensen om zelf ziek te worden. Er is een toename van huiselijk geweld en het aantal tienerzwangerschappen stijgt met de dag. Dit is een zorgwekkende situatie. Daarom moet er meer gedaan worden dan gezondheidszorg en preventie. De sociale kant heeft onze aandacht en dat blijft de komende maanden enorm belangrijk.”

Van Eeghen is aangedaan door de omvang van de ramp: “Dit heb ik nog nooit gezien. Als je daar rondloopt, als je een begrafenis bijwoont en met de mensen spreekt, dan merk je de ongelooflijke impact. Ook als de epidemie voorbij is, blijft het nog maanden een rampgebied.”

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Barbara Bosma, persvoorlichter van Giro555:
M: 06 108 121 00
[email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie