De jongen uit het actiebeeld van Giro555 is gevonden in Tacloban. Hij heet Joshua en is 11 jaar.

Giro555 Actievoorzitter Henri van Eeghen: “Joshua is het symbool voor de vele slachtoffers van de tyfoon”

De jongen uit het actiebeeld van Giro555 is gevonden in Tacloban. Hij heet Joshua en  is 11 jaar, vertelt de Nederlandse journalist Wouter van Cleef die hem gisteren ontmoette. Het actieteam van Giro555 koos de afbeelding van de jongen voor de actie “Help slachtoffers ramp Filipijnen”. Ook in Groot Brittannië en Duitsland werd zijn beeltenis het icoon voor nationale acties. Zijn beeld maakte indruk vanwege de blik in zijn ogen en de verwoesting waarin hij is afgebeeld. 

Het actieteam van Giro555 zocht al enkele weken naar meer gegevens over de jongen. Verschillende mensen in Nederland begonnen zelf een zoekactie via social media. Roy Vink, medewerker van Oxfam Novib, begon op eigen initiatief een facebookpagina  (www.facebook.com/whatabouttheboy) om alle informatie die beschikbaar was, te verzamelen.

Correspondent Wouter van Cleef zag de facebookpagina en besloot in Tacloban op een motortaxi te springen om te kijken of hij de jongen kon vinden. “De informatie op de facebookpagina was eigenlijk het belangrijkste. De buurt en zijn naam waren al bekend. Ik hoefde niet lang te zoeken”, vertelt van Cleef per telefoon.

“Joshua was een beetje overdonderd door mijn bezoek en hoorde toen pas dat hij wereldwijd op foto’s staat.”

“Toen ik hem vroeg of hij verdrietig was, zei hij “ja”. Hij heeft de ramp ternauwernood overleefd en heeft uiteraard veel ellende gezien en meegemaakt. Zo op het eerst gezicht maakt hij verder een vrolijke, gezonde indruk. Hij lacht veel. Hij woont bij een oom in een betonnen huis, dat na de tyfoon is blijven staan.”

Actievoorzitter Henri van Eeghen verwoordt de emoties bij het actieteam, na het horen dat de jongen is gevonden. “Het is heel fijn dat we hem nu een naam kunnen geven en dat we weten hoe het met hem is. Het verhaal van Joshua is voor ons belangrijk. Zijn foto is het symbool geworden voor de vele, vele slachtoffers van de allesverwoestende tyfoon.”

Henri van Eeghen is volgende week zelf in Tacloban en zal ook op andere plaatsen in het rampgebied noodhulpprojecten bezoeken.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Bosma, persvoorlichter van de Samenwerkende Hulporganisaties, [email protected] of 06 108 121 00. 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie