Eerste tussenstand Giro555: 579.773,15 euro

Vierentwintig uur na de bekendmaking van de Nationale Actie “Nederland helpt Nepal” is er al 579.773,15 euro binnengekomen op de rekening van Giro 555. “Dit is een hele mooie eerste actiedag. Fantastisch om te zien dat steeds meer Nederlanders in actie komen voor de slachtoffers van deze vreselijke ramp”, zegt Gijs de Vries, voorzitter van de Nationale Actie.

Hulpverleners werken met man en macht om de getroffenen van de aardbeving te helpen. Door landverschuivingen en de harde regen blijft het moeilijk om afgelegen gebieden te bereiken. Hulpverleners maken zich zorgen over het risico op het uitbreken van ziektes, als gevolg van de schade aan de watervoorziening en gebrek aan sanitaire voorzieningen.

“Door de aardbeving is de infrastructuur in Nepal zwaar beschadigd. Veel waterleidingen zijn kapot waardoor schoon drinkwater niet meer beschikbaar is”, vertelt Els Schapendonk, hulpverlener van het Rode Kruis vanuit Kathmandu.

Schapendonk: “Het regent hier heel hard. Het rioleringssysteem is op normale dagen al ontoereikend en zorgt nu, na de aardbeving, voor grote problemen. Door de regen komt het water omhoog. Cholera en diarree zijn de grootste zorgpunten. Duizenden mensen slapen in Kathmandu op straat, uit angst voor naschokken. Mensen hebben provisorisch toiletten op straat gemaakt, bijvoorbeeld een gat in de grond met zeil erom heen. Ze durven af en toe in hun huis naar de wc te gaan.”

“Naast onderdak, hebben schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen als latrines de grootste prioriteit”, vertelt Nienke Smidtman, hoofd noodhulp van Oxfam Novib.

Met geld van Giro555 zetten hulporganisaties zich in om uitbraak van besmettelijke ziektes te voorkomen. Oxfam Novib levert bijvoorbeeld op vier locaties in de Kathmandu-vallei drinkwater en bouwt toiletten. De komende dagen breiden ze dat samen met andere organisaties uit naar 16 locaties. Ook organisaties als Rode Kruis, Terre des Hommes, Unicef en Plan Nederland zetten in op het uitdelen van hygiëne kits, voorlichting over hygiëne en aanleg van sanitaire voorzieningen.

Voor meer informatie:

Barbara Bosma, persvoorlichter Giro555:  06 108 121 00, [email protected]<mailto:[email protected]>

Eva Smits, persvoorlichter Nederlands Rode Kruis, namens Giro555:  [email protected]<mailto:[email protected]>

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie