Ezelsbrug IBAN 555: NL08 INGB 0000 0005 55

16 januari 2014

Nederland, geef acht! In Nood Gul Bijschrijven op 7 nullen en 3 vijven

De inzending van Toos Smit en Rik van den Broeke is gekozen als beste ezelsbrug voor de nieuwe IBAN van Giro555. De vakjury moest kiezen uit honderden inzendingen, en vond deze het meest aansprekend: Nederland, geef acht! In Nood Gul Bijschrijven op 7 nullen en 3 vijven. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties vandaag bekend gemaakt.

Per 1 februari gaat iedereen in Nederland over op IBAN. Ook het bekende rekeningnummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties verandert in een achttiencijferige code: NL08 INGB 0000 0005 55. Na een oproep van Giro555 aan Nederlanders om te helpen een ezelsbrug te vinden, kregen zij honderden reacties. Een vakjury boog zich over de inzendingen.

“Een ezelsbruggetje is goed als het een hulpje is dat ik heel makkelijk kan onthouden. Oftewel KISS: keep it stupid simple”, licht jurylid Johan Coops, account directeur van reclamebureau FHV BBDO de keus van de jury toe.

De overweldigende hoeveelheid inzendingen getuigt volgens de reclameman van een grote maatschappelijke betrokkenheid in Nederland. “Indrukwekkend dat zoveel mensen hun creativiteit inzetten voor het goede doel.”

Ook jurylid Bernard Juffermans, leider van de Overopiban-campagne van De Nederlandsche Bank, vindt het “geweldig” dat zoveel mensen 555 een warm hart toedragen. “Elke actie die bijdraagt aan het minimaliseren van het risico op minder opbrengsten voor goede doelen in relatie tot IBAN, juich ik toe.”

“Wij Nederlanders zijn een mooi volk. Als de nood echt aan de man is, ontstaat een enorme saamhorigheid. Dan weten we in korte tijd al onze creativiteit bijeen te brengen,” aldus SHO-voorzitter René Grotenhuis, derde en laatste lid van de jury.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn bijzonder dankbaar aan Toos Smit en Rik van den Broeke, wiens ezelsbrug ze zullen gebruiken als er een nieuwe nationale actie noodzakelijk is. Zij krijgen als prijs een t-shirt van Giro555 thuisgestuurd.

Ook een t-shirt krijgt Antoon Spaan uit Haarlem, die met een nipt verschil op de tweede plaats eindigde met de volgende inzending: Wie had dat gedacht. Het is nu NL08. Samen met INGB doen er 7 nullen mee. Wat zal blijven zijn de 3 vijven.

Hier vindt u een overzicht van andere ezelsbruggen van Nederlanders voor de IBAN van 555.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie neemt u contact op met Barbara Bosma, persvoorlichter van de SHO, 06 108 121 00.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie