Gebrek aan begrafenisteams in ebola-gebieden

Er worden nog altijd teveel mensen op onveilige manier begraven in ebola-gebieden. Dat zegt Henri van Eeghen, actievoorzitter Giro555, die deze week terugkeerde van een reis naar Sierra Leone. Daar sprak hij met hulpverleners van het Rode Kruis die speciale begrafenisteams hebben om mensen veilig en waardig te begraven.

Volgens planning van de VN-missie om de ebola-ramp te stoppen (UNMEER) moeten voor 1 december dit jaar tenminste 70% van de begrafenissen veilig gebeuren. Sinds de ebola-uitbraak zijn 40 begrafenisteams actief in Sierra Leone. De meeste teams zijn georganiseerd vanuit het Rode Kruis, in samenspraak met de overheid. Er is echter nog een grote vraag naar meer begrafenisteams.

Veilige begrafenissen zijn cruciaal om de ebola-ramp te stoppen. Slachtoffers zijn namelijk het meest besmettelijk vlak na ze overlijden. Normaal worden overledenen in West-Afrika gewassen en aangeraakt door hun dierbaren om afscheid te nemen. Zo kan het virus zich snel verspreiden.

Speciale ‘begrafenisteams’ in Sierra Leone maken overuren. Na ieder overlijden, ebola of niet, komen ze in actie om overledenen uit hun huizen te halen en naar een begraafplaats te brengen. Henri van Eeghen: “Het werk is zwaar. Een klein foutje kan echt levensgevaarlijk zijn.”

Van Eeghen zag mannen van het begrafenisteam in actie bij het huis waar een 75-jarige vrouw was overleden. “De familieleden van de oude vrouw hadden naar de ebola-hotline 117 gebeld. Dat is een heel ander ritueel dan ze gewend zijn als een dierbare komt te overlijden. Die worden in Sierra Leone eigenlijk uitgebreid gewassen en aangeraakt om afscheid te namen. Begrafenisrituelen zijn nu drastisch aangepast; aanraken is ten strengste verboden.”

Een begrafenisteam wordt nauwlettend in de gaten gehouden door inspecteurs. Zij zorgen ervoor dat alle procedures worden nageleefd. Vanaf de dag dat iemand koorts heeft, is diegene besmettelijk. Die besmettelijkheid neemt alleen maar toe naarmate je zieker wordt en is het hevigst na overlijden.”

Van Eeghen zag hoe belangrijk het is dat de nieuwe begrafenisrituelen in het openbaar gebeuren: “Iedereen kan zo afsheid nemen en zien dat er respectvol met hun dode familielid wordt omgegaan. Ze zien dat de begrafenisteams er alles aan doen om besmetting te voorkomen.”
Voor de redactie:
Voor meer informatie zie www.giro555.nl of neem contact op met Barbara Bosma, persvoorlichter van de Samenwerkende Hulporganisaties op 06 108 121 00

Bekijk hier het filmpje ‘Begrafenisteam in actie – Freetown Sierra Leone’: https://www.youtube.com/watch?v=-pfXn1MH0vY&feature=youtu.be

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie