Giro555 haalt bijna 25 miljoen euro op voor Turkije en Syrië

Na zes dagen haalden Nederlanders bijna 25 miljoen euro op voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Daarmee voorzien hulporganisaties binnen Giro555 duizenden mensen van eten, onderdak en medische zorg. Hulp die dringend nodig is.

In totaal kwam er 24,731.078 euro binnen bij Giro555. Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555, is net terug uit het getroffen gebied in Turkije: “Het was verschrikkelijk. In Gaziantep en vooral in Hatay zag ik de enorme verwoesting, de ontreddering en het verdriet. Ingestorte gebouwen, straat na straat. Er wordt hulp geboden door alle organisaties die daar samen momenteel hard aan het werk zijn. Denk daarbij aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding. 

“Maar veel meer is nodig, want de meeste mensen slapen nog buiten en hebben dus snel onderdak, sanitair, zorg en uiteindelijk ook weer perspectief nodig. Hulporganisaties bereiden zich daarom voor op een enorme operatie. De geefbereidheid vanuit Nederland is hartverwarmend, we moeten echt alles op alles blijven zetten om al deze mensen te helpen. Komende woensdag is de grote nationale actiedag van Giro555 live vanuit Hilversum. Alle omroepen doen de gehele dag verslag. We zijn momenteel druk met de invulling van deze dag.”

Vorige week maandag werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. Reddingswerkzaamheden zijn nog altijd in volle gang. Inmiddels zijn tienduizenden dodelijke slachtoffers geteld. Honderdduizenden mensen hebben dringend behoefte aan hulp. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten en onderdak. 

De actiedag op het Mediapark in Hilversum start woensdag om 05.55 bij Beeld & Geluid. Om 20.30 uur is de live-uitzending op NPO1. De actiedag wordt gesteund door de publieke en commerciële omroepen. 

Doneren voor de slachtoffers van de aardbeving kan via Giro555, IBAN NL08INGB0000000555 onder vermelding van ‘aardbeving’, zie ook de website Giro555.nl. 

Giro555 is ook nog geopend voor het conflict in Oekraïne. Mensen kunnen daarvoor blijven doneren, als zij daarbij vermelden dat hun bijdrage voor Oekraïne bestemd is.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555

De samenwerkende hulporganisaties bestaan uit Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. 

Noot voor de redactie:

Giro555: Jules van Os, [email protected] & Bastiaan van Blokland, [email protected] – T: 0853035555 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie