Samen in actie
voor Beiroet

GIRO 555 TUSSENSTAND: Nederland komt in actie en zamelt ruim 5,7 miljoen euro in voor Beiroet

GIRO 555 TUSSENSTAND: Nederland komt in actie en zamelt ruim 5,7 miljoen euro in voor Beiroet

14 augustus 2020, De Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet is in volle gang. De hele middag en avond komt Nederland nog in actie, maar de tussenstand staat inmiddels al op 5.716.868 euro. Voor media is hier rechtenvrij foto-en filmmateriaal te vinden van de actiedag.

Presentatrice Irene Moors gaf vanmorgen het startschot en presenteerde de livestream. Daarna nam zij ook nog plaats in het belpanel, waar mensen die naar 0800-1112 bellen hun donatie kunnen doorgeven. “Het was hartverwarmend om te horen hoe de mensen in Nederland reageren en bereid zijn te geven, ook al is het maar een beetje,” zegt Moors. “Mensen vertelden mij dat zij het ook moeilijk hebben in deze tijd, maar dat ze alsnog wilden bijdragen om mensen in nood te helpen.” Daphne Bunskoek heeft inmiddels het stokje van Irene Moors overgenomen.

Ook andere bekende Nederlanders zoals Giel Beelen, Nicolien Sauerbreij en Jörgen Raymann nemen vandaag plaats in het belpanel. Mensen die bellen naar 0800-1112 kunnen hen aan de telefoon krijgen. Mensen die naar 0800-1112 bellen zijn bereid veel te geven, ook als ze zelf niet altijd veel hebben. Zo belde er een vrouw die vertelde alleen van een AOW-uitkering te leven, maar toch wilde doneren. “Ik heb tenminste nog een dak boven mijn hoofd, de mensen in Beiroet zijn alles kwijt,” vertelde zij aan een lid van het belpanel.

Nederlanders in actie

Door het hele land zetten mensen acties op om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de explosie. Op Instagram verkopen mensen bijvoorbeeld mondkapjes en kettingen en in Amsterdam doneert een Libanees restaurant al haar omzet van donderdag 13 augustus aan Giro555. De Gooise Daltonschool in Hilversum leest vandaag 555 minuten voor en haalt daar geld mee op. Ook Nederlandse bakkers zijn begaan met de mensen in Beiroet. Door de explosie zijn de graansilo’s in de haven van Beiroet verwoest. Daarom sloten meer dan 30 bakkerijen zich aan bij het initiatief ‘Bakkers voor Beiroet’. Zij vragen hun klanten om 1 euro extra te betalen voor hun brood, die aan de slachtoffers van de explosie wordt gedoneerd.

Giro555 ‘Collectebus’

Vandaag rijdt ook de Giro555-collectebus door het land. Deze doet verschillende plaatsen aan. Presentatrice Natasja Froger en YouTuber Thomas van der Vlugt rijden mee en halen geld op. Thomas van der Vlugt is blij met het enthousiasme van de mensen die zij onderweg tegenkomen: “Heel mooi om te zien dat ondanks de coronamaatregelen die gelden tijdens deze actie, Nederlanders zo positief reageren en gul geven.” Aan het einde van de dag komt de bus terug in Hilversum, waar rond 23:00 uur de eindstand bekend zal worden gemaakt.

Persberichten overzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.