Giro555: Nationale Actiedag voor Beiroet op vrijdag 14 augustus

Amsterdam/Hilversum, 10 augustus 2020 – Op vrijdag 14 augustus is er een Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen de gehele dag steun voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking. NPO, RTL, Talpa Network en Facebook ondersteunen de actiedag. Er is inmiddels €2,2 miljoen euro opgehaald.

Vanwege de coronamaatregelen zal de actiedag een ander karakter hebben dan eerdere Giro555-actiedagen. Een groot deel van de dag zal online plaatsvinden. In Hilversum wordt een klein actiecentrum ingericht. Via een livestream is te volgen wat er in het actiecentrum gebeurt. Er wordt rechtstreeks verslag gedaan vanuit het centrum over het verloop van de actie. Ook de tussenstanden en de eindstand worden gecommuniceerd. Het actiecentrum is helaas niet toegankelijk voor het publiek.

Actievoorzitter Garance Reus: “Het is natuurlijk heel spannend om in coronatijd actie te voeren. We zijn beperkt in de mogelijkheden, maar we gaan er toch een hele mooie dag van maken en verwachten desalniettemin grote betrokkenheid van het Nederlands publiek. Voor onze hulpverlening in Beiroet, maar vooral voor de slachtoffers, is de steun vanuit Nederland heel erg belangrijk.”

Hulp hard nodig

De ramp heeft sinds de dag van de explosie tenminste 154 mensen het leven gekost, meer dan 5.000 mensen zijn gewond en honderden worden nog steeds vermist en 300.000 mensen ontheemd. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken. De situatie in Libanon is al langere tijd fragiel. Er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. De samenwerkende hulporganisaties bieden slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig.

 Giro555 voor Beiroet

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie