Giro555 opbrengst Sulawesi bijna 15 miljoen euro

Een maand na de aardbevingen in Sulawesi is de opbrengst van de Giro555 actie ‘Nederland helpt Sulawesi’ gestegen tot 14.886.861 euro. Er worden op het eiland nog steeds doden geborgen en nog heel veel mensen vermist. De hulporganisaties bieden onder meer onderdak, water en voedsel en hygiënepakketten. Het rekeningnummer blijft tot 31 december open voor giften.

Iris van Deinse van het Rode Kruis zat de afgelopen maand op Sulawesi en keerde afgelopen week terug uit het gebied: ‘Het is aangrijpend om te zien wat voor schade de tsunami en aardbevingen hebben aangericht. Met de steun van Nederlandse bevolking kunnen we de slachtoffers op Sulawesi voorzien van de eerste noodhulp, al weten we dat niet alle wonden zichtbaar zijn. De overlevenden hebben ook psychosociale ondersteuning nodig om te herstellen van wat ze doorstaan.”

De Indonesische regering stelde de afgelopen dagen het dodental bij tot meer dan 2.000 doden, met een verwachting die vele malen hoger ligt. Alleen al in Palu zijn twee wijken, met meer dan 5000 inwoners, letterlijk onder de grond verzwolgen. Bijna 70.000 mensen zijn ontheemd en velen, waaronder veel kinderen zijn nog op zoek naar hun familie. Meer dan 200.000 mensen hebben dringend hulp nodig. De kans op infecties en verspreiding van ziektes is groot.

In de afgelopen weken zijn tientallen duizenden noodhulppakketten en hygiënepakketten uitgedeeld door de lokale hulporganisaties achter Giro555. Tienduizenden mensen zijn voorzien van drinkwater en mensen die hun huis kwijtraakten hebben tenten, sarongs en dekens ontvangen. Ook ontvangen slachtoffers psychologische bijstand, helpen medische specialisten ter plaatse en worden kinderen opgevangen in kindvriendelijke centra.

Yudah (11), zijn zusje Ence (6) en hun moeder werden tijdens de aardbeving die hun dorp verwoestte kort gescheiden. Ze vonden elkaar terug op een plek waar dakloze dorpelingen worden opgevangen en wijken sindsdien niet meer van elkaars zijde. Ence huilt zich nog elke dag in slaap, zo vertelt haar moeder. “Ze is bang, maar sinds ze het kindcentrum bezoekt, lacht ze ook weer.” In de kindercentra van onder meer UNICEF en World Vision krijgen de kinderen deskundige hulp bij het verwerken van alle gebeurtenissen.

In Indonesië valt de Nederlandse hulp op. Onder meer in Jakarta Post verschenen artikelen over de Nederlandse nationale publieksactie. Roel van der Veen van de Nederlandse ambassade in Jakarta: “In Indonesië wordt gesproken over de bijzondere inzet, zeker als ik het uitleg dat we als regering de hulpverlening steunen, maar dat dit bedrag is opgehaald door de Nederlandse mensen zelf. We zijn daar blij mee, omdat er zo meer hulp kan worden geboden”.

Nederlandse acties gaan door

Ook na de Nationale Actiedag zijn op verschillende plaatsen in het land inzamelingsacties gehouden. Zo startte Enora (7 jaar) met haar school in Bodegraven een flessenactie, verkochten Sterre en Lare (8 jaar) in Velserbroek zelfgeschreven gedichten en maakten Geneeskundestudenten van het onderwijscentrum van het Erasmus MC verschillende lekkernijen waarvan de opbrengst ten goede komt aan de slachtoffers op Sulawesi. Er vinden komende weken ook nog acties plaats.

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie