GIRO555 TUSSENSTAND: Teller nationale actiedag voor Beiroet staat op 6,5 miljoen euro

Met nog zes uur van de nationale actiedag te gaan, is er al 6.521.469 euro opgehaald voor hulp aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet. “Nu al een fantastisch bedrag,” zegt Giro555-actievoorzitter Garance Reus-Deelder. “Laten we de laatste uren ook nog alles op alles zetten, zodat we zoveel mogelijk mensen in Beiroet kunnen helpen.”


Het geld dat de samenwerkende hulporganisaties met de nationale actiedag ophalen gaat naar noodhulp voor de slachtoffers van de explosie. Zo biedt Giro555 eerste hulp en medicijnen, omdat ziekenhuizen in Beiroet zwaar zijn beschadigd of overbelast. Het geld gaat ook naar het helpen van de duizenden mensen die dakloos zijn geworden. Giro555 deelt gereedschap en tentzeilen uit om kapotte ramen en daken tijdelijk te dichten.

Met 25 euro kan Giro555 al tien gezinnen van schoon drinkwater voorzien en voor 50 euro geef je twee families dekens en matrassen. Een team hulpverleners kan voor 100 euro worden geholpen met beschermingspakken tegen besmettelijke ziekten.

 

Nog hele avond uitzending vanuit actiecentrum

Vanuit het actiecentrum in Hilversum wordt nog tot middernacht een uitzending gemaakt, die te volgen is via een livestream. In het avondprogramma zal nog verschillende keren geschakeld worden met mensen die namens de samenwerkende hulporganisaties in Libanon zijn. Zij zullen vertellen over de hulp die daar gegeven wordt. Daarnaast treedt Leoni Jansen op en schuift Jörgen Raymann aan in het belpanel.

Om 19.00 uur is er een speciale uitzending van de talkshow Op1 voor Beiroet. Hier is onder andere minister Sigrid Kaag te gast. Ook actievoorzitter Garance Reus en voormalig Midden-Oostencorrespondent Sander van Hoorn schuiven aan.

 

Giro555 collecte-bus

De hele dag reed de Giro555 collecte-bus door het land om geld op te halen. ’s Middags kwam ook Natasja Froger bij de bus langs om te helpen: “Op het moment dat je de beelden uit Beiroet ziet denk je: dit kan niet waar zijn, dit is niet echt, je bent in shock. Het is verschrikkelijk en onvoorstelbaar wat de mensen daar is overkomen. Maar al heel snel slaat dat ongeloof bij mij om in handelen. Geld geven en de handen uit de mouwen steken!”

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie