Giro555: Vaccinatievoorlichting essentieel voor succesvolle campagnes in Afrikaanse landen

Sneller vaccineren zien de hulporganisaties achter Giro555 als de belangrijkste uitweg uit de coronapandemie. Het vaccineren in Afrikaanse landen blijft echter sterk achter bij de rest van de wereld. Volgens de WHO is Afrika goed voor 1 procent van alle wereldwijd toegediende vaccins. Belangrijkste reden is het grote tekort aan vaccins voor het Afrikaanse continent. Maar vernietiging van vaccinvoorraden die over de datum zijn laten zien dat ook voorlichting essentieel is. Vandaag op Wereld Afrikadag – waarop de oprichting van de Afrikaanse Unie wordt gevierd – pleit Giro555 voor meer voorlichting over vaccineren en opschaling in de levering van vaccins. 

In veel Afrikaanse landen is door grote schaarste aan vaccins nog amper of geen prik gezet. Oeganda en Ethiopië prikten tot dusverre nog maar respectievelijk 0,9% en 1,3% van hun bevolking. Toch heerst er ook de nodige achterdocht over het vaccineren.

Malawi vernietigt vaccinvoorraad

In Malawi doen de verminderde populariteit van AstraZeneca, misvattingen over vaccinatie en complottheorieën het vaccineren geen goed, terwijl dat vaccin vanwege zijn relatief hoge bewaartemperatuur geschikt is voor vervoer in warme landen. Daarom werden afgelopen week in dat land op last van de overheid zelfs 19.000 vaccins vernietigd, omdat deze over de datum waren geraakt. Hoewel de vaccins volgens de WHO tot half juli veilig konden worden gebruikt, wil de regering van Malawi het vertrouwen van de bevolking in de vaccins behouden. De lokale bevolking goed voorlichten over het belang van vaccineren is dan ook essentieel en is tevens een van de doelen waar de opgehaalde fondsen van Giro555 voor worden gebruikt.

Ook de bevolking in Oeganda kijkt met de nodige scepsis naar de noodzaak van vaccineren. Dat ziet de Nederlandse ondernemer Inez van Oord, die lang in het land heeft gewoond en iedere zes weken voor haar bedrijf naar Oeganda reist. “Het vaccineren komt slecht op gang omdat er veel onwetendheid en misinformatie is. Mensen denken dat ze een chip ingespoten krijgen of dat je er onvruchtbaar van wordt. Juist daarom is het zo belangrijk om nu te investeren in goede voorlichtingscampagnes.”

Noot voor de redactie:

Organisaties achter Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF,  Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision. De samenwerkende hulporganisaties laten hun eigen campagnes opgaan in Giro555.

Meer informatie via de persvoorlichter van Giro555, Naomi Nolte (06 4155 4183).

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie