Meer Nederlandse hulpverleners nodig in ebola-gebied

Hulporganisaties en ministerie van Buitenlandse Zaken gaan samenwerken bij werving hulpverleners

Hulporganisaties zijn dringend op zoek naar personeel om te worden uitgezonden naar ebola-gebieden. Daarom gaan Nederlandse hulporganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken samenwerken bij de werving en selectie van personeel. Dat is nodig om nu en op lange termijn te zorgen dat de hulpverlening op volle sterkte blijft. Hulporganisatie Save the Children lanceert daarvoor vandaag de website www.ebolajobs.nl.

Door gevolgen van de ebola uitbraak zijn er nog nauwelijks functionerende gezondheidsstructuren. De inzet van lokale professionals die hulp verlenen en die daarin juist de kracht zijn, zoals bij andere rampen, is ontoereikend. De bestrijding van ebola vraagt een intensieve en specifieke benadering op grote schaal.

Hulporganisaties zoeken via de website medewerkers in allerlei functies: van medisch personeel tot logistiek- en schoonwaterdeskundigen en managers voor korte en langere termijns inzet. “We hebben nu de kans om grip te krijgen op de situatie”, zegt Save the Children directeur Pim Kraan. “Zonder drastisch ingrijpen van de internationale gemeenschap kan het aantal slachtoffers oplopen tot honderdduizenden mensen.”

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: “De gezondheidszorg in de getroffen landen is ingestort door de uitbraak van ebola. De inzet van goed opgeleid medisch personeel en andere hulpverleners is dan ook onmisbaar in de aanpak van deze ramp. “

De samenwerking binnen ebolajobs.nl betekent dat hulporganisaties gezamenlijk de selectie van kandidaten organiseren. Zo hopen ze sneller en efficiënter meer mensen te kunnen werven. Voor mensen die interesse hebben in werken in ebola-gebieden, heeft de samenwerking als voordeel dat ze op één plek informatie kunnen vinden over welke functies beschikbaar zijn, wat daarvoor de eisen zijn en hoe zich te registreren.

Save the Children directeur Pim Kraan: “Deze ramp vereist een lange adem voor de internationale hulpverlening: hele gemeenschappen zijn ontwricht en de reguliere gezondheidszorg is volledig lamgelegd. Lange termijn investeringen, waaronder de inzet van medisch personeel, zijn dan ook noodzakelijk.”

Minister Ploumen: “Deze website is een prima manier om de juiste mensen zo snel mogelijk op de plek te krijgen waar ze het hardst nodig zijn. “

De website, www.ebolajobs.nl, is een initiatief van kinderrechtenorganisatie Save the Children, het ministerie van Buitenlandse Zaken en webbureau Netwerven. De bij Giro555 aangesloten hulporganisaties ondersteunen het initiatief en gaan voor hun werving gebruik maken van ebolajobs.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de gezamenlijke website  kunt u contact opnemen met Tirsa Hofstee van Save the Children (06 251 886 34) of Marjolein Busstra van het ministerie van Buitenlandse Zaken (06 460 735 02). Voor meer informatie over de Nationale Actie Stop de ebola-ramp, neemt u contact op met Barbara Bosma, Persvoorlichter Giro555 tel 06 108 12 100

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie