Samen in actie
voor Beiroet

HULP GIRO555 BEIROET-ACTIE BEREIKTE 98.000 MENSEN 

HULP GIRO555 BEIROET-ACTIE BEREIKTE 98.000 MENSEN 

Amsterdam, 9 november 2022 – Met de opbrengst van de actie ‘Samen in actie voor Beiroet’ zijn in twee jaar tijd meer dan 98.000 mensen geholpen. De actieopbrengst van ruim 15,3 miljoen euro is inmiddels 100% besteed. Dankzij deze opbrengst konden de hulporganisaties direct noodhulp verlenen en een start maken met de wederopbouw van Beiroet, om mensen weer bestaanszekerheid en veiligheid te bieden. De actieopbrengst is besteed aan levensonderhoud, onderdak en bescherming, psychosociale hulp, reparaties van huizen en infrastructuur en financiële steun en trainingen voor het midden- en kleinbedrijf. Vandaag is het eindverslag met de resultaten van deze Nationale Actie gepubliceerd. Hulporganisaties hebben hun noodhulpprogramma’s met Giro555-geld inmiddels afgerond. 

Door een grote explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus 2020 vielen minstens 220 doden, raakten ruim 6.500 mensen gewond en verloren 300.000 mensen hun huis. Een belangrijk deel van de infrastructuur werd verwoest. Om de inwoners van Beiroet te voorzien van noodhulp en hen bij de wederopbouw van hun stad te helpen, startten de 11 hulporganisaties achter Giro555 de Nationale Actie voor Beiroet. Nederlanders doneerden 15,3 miljoen euro.

Garance Reus-Deelder, actievoorzitter Giro555: “Voor de inwoners van Beiroet blijft 4 augustus 2020 een litteken op de ziel dat nooit helemaal geneest. Ook niet door de medische, psychosociale en materiële hulp die zij van de organisaties achter Giro555 kregen. Toch zorgde die hulp ervoor dat zij hun levens nu weer kunnen oppakken. Dat zij hun winkels weer kunnen openen en hun kinderen weer naar school kunnen sturen. Want dat is wat Giro555 deed: concrete hulp bieden.”

Voedselpakketten, psychosociale steun en onderwijs voor kinderen
Dankzij de opbrengst konden de hulporganisaties direct noodhulp verlenen en een start maken met de wederopbouw van Beiroet. De actieopbrengst is besteed aan levensonderhoud, onderdak en bescherming, psychosociale hulp, reparaties van huizen en infrastructuur en financiële steun en trainingen voor het midden- en kleinbedrijf. Zo werden 2.200 voedselpakketten uitgedeeld, werden er ruim 1.200 woningen gerenoveerd of gerepareerd, ontvingen 41.000 inwoners van Beiroet een geldelijke bijdrage en kregen 2.000 kinderen hulp om onderwijs te kunnen volgen. In totaal kregen ruim 4.000 mensen medische hulp en 21.000 inwoners, waarvan 6.000 kinderen, kregen psychische ondersteuning. Hulpverleners kregen daarbij de afgelopen jaren te maken met coronalockdowns en stijgende kosten door een zware economische crisis, maar slaagden erin de zwaarst getroffen mensen te bereiken. Hulporganisaties hebben hun noodhulpprogramma’s met Giro555-geld inmiddels afgerond.

Libanon zit nog steeds midden in een sociaaleconomische crisis. Het grootste deel van de hulporganisaties was voor de explosie al werkzaam in Libanon en blijft daarom actief met reguliere hulpprogramma’s. 

Persberichten overzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.