Hulp met Giro555 geld in volle gang

Vrijdag 7 april 2017 – De opbrengst van de Giro555 actie ‘Help slachtoffers hongersnood’ is sinds de nationale actiedag vorige week verder opgelopen naar 32.838.408 euro. Er zijn nog steeds acties gaande of in planning. Het rekeningnummer blijft in ieder geval tot en met juni open voor donaties voor deze actie. De hulporganisaties achter Giro555 zijn volop bezig met hulpverlening in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan. Dankzij het Giro555 geld, dat direct is verdeeld, kunnen de hulpactiviteiten snel worden uitgebreid om het aantal slachtoffers door ondervoeding te beperken.

De afgelopen weken is al hulp geboden met het geld van de actie. Het gaat om voedselhulp, zoals het bijvoeden van ondervoede kinderen en zwangere vrouwen. Daarnaast werden waterbronnen en latrines gebouwd of hersteld. Verder zijn hygiënekits uitgedeeld en is hygiëne voorlichting gegeven, ter voorkoming van de uitbraak van ziektes. Ook is medische zorg geboden en zijn ziektes als cholera bestreden. Droogtebestendige zaden, vis- en landbouwgereedschappen werden uitgedeeld en er is noodvoeding gegeven aan vee, waarvan mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn.

“Ik ben ontzettend trots en dankbaar voor de vrijgevigheid van het Nederlandse publiek,” zegt Farah Karimi, actievoorzitter van Giro555. “Deze ramp is onacceptabel in de 21ste eeuw en gelukkig zijn veel Nederlanders het daarmee eens. Met deze steun heeft Nederland ook de hulpverleners, die onder moeilijke omstandigheden hun werk doen, een hart onder de riem gestoken. Zij gaan direct met dit geld aan de slag om zoveel mogelijk mensen weer op de been te helpen. Het heeft me wel erg geraakt dat naast de brede steun, er ook veel cynische reacties waren over deze actie voor Giro555. Natuurlijk lost noodhulp geen structurele oorzaken op, maar de slachtoffers letterlijk laten creperen is niet menselijk. Naast noodhulp werken alle hulporganisaties dagelijks ook om de structurele oorzaken van dit soort rampen aan te kaarten. Giro555 blijft voorlopig nog open, want helaas is nog veel geld nodig.”

Begin maart kondigden de samenwerkende hulporganisaties de nationale actie ‘Help slachtoffers hongersnood’ af voor de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan,  Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. In totaal lijden 20 miljoen mensen in deze en omringende landen aan (ernstige) ondervoeding. Een officiële hongersnood is een uitzonderlijke crisis, waarbij ernstige voedseltekorten voorkomen en sterfte door ondervoeding snel toeneemt. Voor delen van Zuid-Soedan is al officieel een hongersnood afgekondigd, in de andere landen dreigt eenzelfde situatie te ontstaan.

De Giro555-actie richt zich in eerste instantie op Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen, waar zich de ergste honger afspeelt. Een deel van de opbrengst (maximaal 20 procent) zal ook gebruikt worden voor hulp in de buurlanden Ethiopië, Oeganda, Kenia en Niger, waar de hongercrisis ook snel om zich heen grijpt. Het geld wordt gebruikt voor het opschalen van hulpactiviteiten van de organisaties in de verschillende landen. Om (hun deel van het) geld te ontvangen hebben de deelnemende organisaties moeten aantonen dat zij beschikken over voldoende ervaring, netwerk en logistieke capaciteit in het rampgebied om hulp snel ter plaatse te krijgen.

Noot voor de redactie: Vragen via persvoorlichter Giro555 op 06-108 121 00

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie