Hulpgoederen uit Nederland komen aan in Liberia

Nederlandse hulporganisaties helpen bij de distributie

Organisaties, aangesloten bij giro555, helpen bij het distribueren van de hulpgoederen die door het Nederlandse Marineschip Karel Doorman naar Liberia zijn gebracht en vandaag verder gelost gaan worden in de hoofdstad Monrovia. Het West-Afrikaanse land krijgt ambulances, een laboratorium, beschermende kleding en lijkzakken. Daarna zullen hulporganisaties, zoals Unicef en Save the Children, de spullen verder over het land distribueren.

Een van de ambulances zal volgens Sabine Copinga, die namens Save the Children ter plekke is, worden ingezet om kinderen die besmet zijn met het ebola-virus naar klinieken te brengen. Ook worden kinderen, van wie de ouders zijn besmet, naar opvanghuizen gebracht. Eerder leverde het schip ook al hulpgoederen af in Sierra Leone en zal hierna nog Guinee aandoen.

Terwijl in Siera Leone het aantal besmettingen snel toeneemt zijn is in Liberia het aantal gestabiliseerd. Toch zijn de risico’s volgens Copinga nog groot. Ook moeten we volgens haar niet vergeten dat in het land wekelijks nog honderden ebola-besmettingen worden ontdekt. Volgens Hans Docter, speciaal gezant ebola voor Nederland in de getroffen landen, jaagt het virus tot nu toe “vooral achter ons aan.” “Met deze hulpgoederen wordt het mogelijk om achter het virus aan te jagen,” aldus Docter. Op dit moment zijn er in de getroffen landen volgens officiële cijfers meer dan 15.000 mensen geïnfecteerd geraakt met Ebola.

Op 9 december vertrekt het Marineschip opnieuw met hulpgoederen vanuit Nederland naar het getroffen gebied. Er is behoefte aan veel meer hulpgoederen om te vervoeren naar het getroffen gebied. De Nederlandse hulporganisaties roepen daarom bedrijven op om vervoersmiddelen ter beschikking te stellen, zoals Jeeps, motoren en fietsen. Verder zijn er medische hulpgoederen nodig zoals wegwerphandschoenen, veiligheidsbrillen, chloor, zeep, hygiëne kits en contactloze infrarood thermometers. De bedrijven kunnen de spullen tot begin december aanleveren. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Giro555.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie:
kunt u contact opnemen met Jos de Voogd 06 12 99 12 79 of  [email protected]

Voorbeelden van acties in het land zijn te vinden via www.giro555.nl

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie