Hulpverleners in Nepal: race tegen de klok vanwege aankomende moesson

De weersomstandigheden in Nepal leggen een extra druk op de noodhulpverlening. In juni begint de moesson, maar nu al regent het veel. Hulporganisaties zetten alles op alles om te zorgen dat mensen tijdelijk onderdak en eten hebben en dat besmettelijke ziektes niet uitbreken, mede met geld van Giro555. Tot op heden is 13.634.473,54 euro ingezameld voor Giro555, maken de samenwerkende hulporganisaties vandaag bekend. 

Ruim 366.000 huizen zijn verwoest of beschadigd door de aardbeving van 25 april en de aardschokken die daarop volgden. In en rond Kathmandu zijn 58 noodkampen ingericht die onderdak bieden aan 37.500 ontheemden. In de duizenden verwoeste dorpen worden tenten uitgedeeld of schuilen mensen bij elkaar in scholen en kerken die nog overeind staan.

“Het is cruciaal dat mensen tijdelijk onderdak hebben om zich te beschermen terwijl ze hun huis weer opbouwen”, zegt Lex Kassenberg, landendirecteur in Nepal van CARE. Met steun van onder andere Giro555 wil CARE de komende maand 30.000 mensen voorzien van tentdoeken en touwen van goede kwaliteit om in tijdelijk onderdak te voorzien.

Regen zorgt in deze omstandigheden ook voor een extra groot risico op uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera. Daarom is voorlichting nu levensbelangrijk. “Veel rioleringssystemen zijn stuk gegaan door de aardbeving, maar omdat de riolering onder de grond zit, kan je dat niet zien. Mensen weten hierdoor niet dat hun drinkwater mogelijk besmet is met afvoerwater. Voorlichting is dan ook enorm belangrijk”, aldus Pepijn Trapman, noodhulpcoördinator van ICCO en Kerk in Actie. ICCO en Kerk in Actie hebben inmiddels 15.000 mensen voorzien van noodhulppakketten met daarin tentzeilen, dekens en  jerrycans met drinkwater en chloortabletten. Ook wordt er voorlichting gegeven over hygiëne.

De hulporganisaties achter Giro555 richten zich daarnaast op voedselhulp. Zo’n 3 miljoen mensen zijn de komende maanden afhankelijk van voedselhulp, schat de VN.  Vooral kinderen zijn kwetsbaar: 70.000 kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar hebben extra voeding nodig, als ook 200.000 moeders met baby’s. Met de regen die nu al geleidelijk toeneemt,  is er een grote zorg dat mensen datgeen wat ze nog hebben, zullen verliezen, zoals vitale voedselvoorraden om straks de winter door te komen.

Mede met geld dat mensen in Nederland overmaakten aan Giro555 zorgt Unicef dat wijkverplegers ondervoede kinderen onder de vijf jaar opsporen om hen therapeutische voeding te geven, dat bestaat uit pinda-pasta en extra voedzame melk. Oxfam Novib heeft tot op heden 60.000 mensen bereikt met noodhulp, door het verstrekken van toiletvoorzieningen, drinkwater en noodopvang. Save the Children heeft 50.000 mensen tentzeilen, keukengerei en dekens gegeven en richt veilige speelplekken in waar kinderen overdag kunnen spelen, zodat ze afleiding en aandacht krijgen.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie: Barbara Bosma, persvoorlichter Giro555, 06 108 121 00 of [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie