Hulpverlening Sulawesi op gang; steeds meer hulpverleners ter plaatse

Het leven op Sulawesi komt op gang. Steeds meer hulpverleners zijn ter plaatse en veel gebieden worden inmiddels bereikt. In Nederland wordt er meegeleefd. Afgelopen weekend kwamen onder meer voetbalteams en kerken in actie. Ook scholen hebben acties aangekondigd om geld op te halen voor de slachtoffers.

Huidige situatie cijfers
Het dodental is inmiddels opgelopen tot 1763. Daarnaast worden er nog veel mensen vermist, zijn er 2.632 zwaargewonden en 62.659 ontheemden. Ook zijn er circa 70.000 huizen beschadigd. De eerste dagen was de uitdaging inzicht krijgen in de ramp, de dagen daarna toegang tot de getroffen gebieden en hulpgoederen in het gebied krijgen. Dat lijkt inmiddels het geval en dat is een goede zaak want er is een grote behoefte aan onderdak en voedsel.

Geboden hulp gebied
Lokale hulpverleners op Sulawesi bieden onderdak aan ontheemden en delen drinkwater, voedsel en andere hulpgoederen uit aan wie dat nodig heeft. “Ik heb wel vaker het verdriet meegemaakt als gevolg van een natuurramp, omdat ik nou eenmaal in een rampgevoelig land leef. Maar het verdriet na de aardbeving en tsunami in Palu is echt verschrikkelijk”, aldus Sabtarina Dwi Febriyanti die in Palu namens de hulporganisaties werkt.

“Na de aardbeving ontstond er grote paniek in ons dorp en iedereen rende weg op zoek naar een veilige plek. Iedereen schreeuwde steeds ‘tsunami’ om mensen te waarschuwen dat ze naar hoger gelegen plaatsen moesten gaan. Grote golven overspoelden de dorpen rondom Palu. Het was zo schokkend om te zien hoe alles werd verwoest. Zelfs huizen en grote gebouwen met dikke muren stortten in. Er was weinig eten en schoon drinkwater. Mensen plunderden de winkels om maar zoveel mogelijk overlevingsspullen te kunnen pakken. Het was totale chaos. Kinderen zochten tussen de ruïnes van hun huizen naar bruikbare spullen. Overal zag je de wanhoop.”
https://drive.google.com/open?id=1uryPnY2ypzk5ZKTt7YrQpauTpZtrOgwf

“Bij ons kantoor hebben we gelijk plekken voor kinderen ingericht. Er waren vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen. Ongeveer 200 families konden we zo tijdelijk onderdak bieden. Ondanks alle zorgen en verdriet konden we de kinderen en hun families toch wat eten van onze kleine voorraad geven.Er is zoveel te doen op dit moment. Samen met de overheid delen we nu dekens en overlevingspakketten uit. Ook delen we voedsel en water uit, maar ook medische zorg, onderdak en de bescherming van kinderen. Ik ben opgelucht dat ik ondanks alles kinderen weer zie lachen. Dankzij hun glimlach verdwijnt mijn vermoeidheid.”
https://drive.google.com/open?id=19J8ZCD_I7k9MPKKymnV-P-i9uTf9yGyV

“We zijn dankbaar voor de organisaties die noodhulp verlenen. We zijn ook dankbaar dat de internationale gemeenschap fondsen werft en dat lokale mensen zich als vrijwilliger aanbieden. Ik weet dat we te zijner tijd Palu weer op zullen bouwen.”


Acties in Nederland
Afgelopen weekend waren er al diverse acties in het land. Naar schatting 1000 Nederlandse kerken gaven gehoor aan de oproep van Kerk in Actie. Als ‘grootste koor van Nederland’ zongen zij met ongeveer 90.000 mensen vanmorgen psalm 130 en hielden een collecte. Initiatiefneemster Elise Kant was verheugd: ‘Het is mooi om te zien dat er zoveel kerken meeleven met de slachtoffers op Sulawesi. In veel kerken zijn filmpjes gemaakt die we de komende dagen ook zullen delen met de kerken daar om te laten weten dat er aan ze wordt gedacht.’

https://vimeo.com/293798731

Ook andere verenigingen en kwamen in actie. Zo speelden een jeugd- en seniorenteam van CVS Apeldoorn in shirts met Giro555 en werden er verjaardagsopbrengsten gedoneerd aan Giro555. Sinds dit weekend is er ook een speciale website geopend waar mensen hun actie kunnen registreren: inactievoor555.nl.

https://drive.google.com/open?id=1M9yjZ-A4POrXIl16wj2do9_gLLJd0Mup
https://drive.google.com/open?id=1luOD4j5EjUh_WZDW7isoxw9hYmm4QjGp

Op woensdag 10/10 besteden verschillende radiozenders en televisieprogramma’s de hele dag aandacht aan de ramp die het Indonesische eiland trof. Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor de Nationale Actie van Giro555 voor de slachtoffers op Sulawesi.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie