Laatste hulpgelden van Giro555 actie voor Haïti dit jaar besteed

Dankzij geld van mensen uit Nederland kunnen in Haïti vele tienduizenden mensen weer werken aan een toekomst. Tot nu toe hebben hulporganisaties 103 miljoen euro van Giro555 uitgegeven aan hulp voor slachtoffers van de aardbeving in Haïti uit 2010. Dat is ruim 92% van de totale opbrengst. Volgens plan sluiten de Samenwerkende Hulporganisaties in december 2014 de actie af.

Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties in de zesde gezamenlijke rapportage van de actie “Help slachtoffers Haïti”. De hulporganisaties besteden Giro555-geld grotendeels (41%) aan bouw of herstel van duizenden huizen. Daarnaast investeerden ze bijna een vijfde (18%) van het hulpgeld aan aanleg en onderhoud van drinkwatervoorzieningen en toiletten.

“Haïti heeft de afgelopen jaren hoopvolle stappen gezet”, zegt actievoorzitter Farah Karimi. Bijna 90% van de ontheemden kon  de provisorische tentenkampen verlaten. Meer dan driekwart van de basisschoolleerlingen gaat weer naar school, meer dan vóór de aardbeving. Het aantal choleragevallen is met 57.000 gedaald, een halvering ten opzicht van 2010.

Hulp blijft nodig

Van de vijftien deelnemende hulporganisaties zijn er nog vijf werkzaam met Giro555-geld, tot einde van dit jaar. Maar ook daarna zullen hulporganisaties zich – met andere fondsen – blijven inzetten voor herstel van het land.

Karimi: “En dat is helaas hard nodig. Haïti was en is één van de armste landen ter wereld. Voedselonzekerheid, ondervoeding en de voortslepende cholera-epidemie vragen om blijvende investeringen in levensreddende – en ontwikkelingshulp. Nog steeds wonen 172.000 mensen in tentenkampen, onder slechte omstandigheden en met risico op uitzetting.”

Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een verwoestende aardbeving met 220.000 doden en 300.000 gewonden. Zo’n 1,5 miljoen mensen werden dakloos. Nederland kwam massaal in actie. De actie bracht 111 miljoen euro op, inclusief de overheidsbijdrage van 41 miljoen euro. Het geld werd direct ingezet voor noodhulp en wederopbouw. De zesde gezamenlijk SHO-rapportage Haïti is vandaag gepubliceerd op www.giro555.nl. Daar vindt het publiek ook een overzicht van de kerncijfers.

Noot voor de redactie:
Voor interviewverzoeken: Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib, 06 51 57 36 83.
Voor vragen over Haïti en SHO: Barbara Bosma, persvoorlichter SHO, 06 108 12100, [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie