Laatste jaar hulp Haïti met Giro555-geld

Den Haag, 10 januari 2014

Laatste jaar hulp Haïti met Giro555-geld

De hulpverlening in Haïti met geld van Giro555 gaat het laatste jaar in. Op dit moment kunnen al tienduizenden mensen in Haïti weer werken aan een toekomst, dankzij giften die mensen in Nederland overmaakten aan Giro555 vier jaar geleden.

Zondag a.s. is het precies 4 jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een zware aardbeving. Meer dan 200.000 mensen werden gedood, 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. De nationale actie voor hulpverlening aan de slachtoffers bracht € 111 miljoen op. Daarmee verlenen SHO-deelnemers volgens plan vijf jaar lang hulp in Haïti.

“Na de eerste noodhulp als voedseldistributie en medische zorg, zijn hulporganisaties gestart met wederopbouw. Zij hebben huizen gebouwd, drinkwatervoorzieningen hersteld en boeren en kleine ondernemers ondersteund met training en kredieten”, vertelt actievoorzitter Farah Karimi. In 2014 ronden hulporganisaties ook de laatste wederopbouwprojecten met Giro555-geld af. “De hulpverlening verloopt efficiënt, dat concludeerde ook de Algemene Rekenkamer opnieuw afgelopen december.”

Van de totale actieopbrengst is tot nu toe 90% besteed. Tien van de vijftien hulporganisaties hebben hun Giro555-projecten al volledig afgerond. De overige vijf deelnemers doen dat dit jaar. Het gaat om projecten voor onder meer vakopleidingen, onderwijs, landbouwirrigatie en cholerapreventie. Daarnaast worden enkele scholen en tientallen huizen afgebouwd.

Voor de hulpverlening met Giro555 geld is 5 jaar uitgetrokken. “Dat is een langere periode dan bij de meeste hulpacties, omdat de hulporganisaties voorzagen dat wederopbouw lang zou duren”, zegt Farah Karimi. “Er is in vijf jaar tijd veel vooruitgang geboekt, maar de hulpverlening kende wel grote uitdagingen. De schade was enorm, de hoofdstad en overheidsdiensten waren zwaar getroffen. Bovendien kampte Haïti al voor de aardbeving met extreme armoede, corruptie, slecht bestuur en een gebrekkige infrastructuur”.

De hulporganisaties die in 2014 nog werken met Giro555-geld in Haïti zijn ICCO en Kerk in Actie, het Leger des Heils, het Nederlandse Rode Kruis, UNICEF Nederland en VNG International.

Voor meer informatie over de hulpverlening tot nu toe: giro555.nl/haiti

Noot voor de redactie:
De SHO-deelnemers aan de Haïti-actie zijn: Cordaid Mensen in Nood, ICCO en Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Tear, Terre des Hommes UNICEF Nederland, World Vision, Dorcas, Plan Nederland, Care Nederland, Habitat for Humanity, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Leger des Heils.

Voor meer informatie en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met: Ruud Huurman, persvoorlichting Oxfam Novib, 06 5117 5316. Voor vragen over de Samenwerkende Hulporganisaties belt u met Barbara Bosma 06 108 12100

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie