Nationale Actie Giro555 vrijdag uitgezonden via televisie en radio

De grote inzamelingsactie van de nationale actieweek Stop Ebola wordt vrijdag a.s. via nationale televisie en radio uitgezonden. Dat laten NPO, RTL, SBS en de samenwerkende hulporganisaties weten. De hele dag, vanaf 07.00 uur in de ochtend, worden speciale actiebulletins uitgezonden tussen de programma´s door via NPO1. Vanuit alle radio- en televisiezenders wordt gedurende de dag live geschakeld met het belpanel in Beeld en Geluid op het Mediapark en wordt het publiek opgeroepen om te bellen met het speciale actienummer en te doneren voor de slachtoffers van ebola.

Gedurende de hele dag is het belpanel met vele bekende Nederlanders de verbindende schakel tussen de diverse programma’s en zenders. Daarnaast zullen programma’s redactionele aandacht besteden aan de ebola-ramp in West-Afrika. Aan het eind van de actiedag schakelen alle zenders tegelijk live naar Beeld en Geluid voor bekendmaking van de totale opbrengst van de Nationale Actieweek.

RTL: “Bij RTL zijn we nu druk bezig om te kijken hoe we de Giro555-actie kunnen ondersteunen. We zenden al spotjes hiervoor uit en vrijdag pakken we dit in elk geval binnen de vaste programmering op. En ook op onze sites en met RTLXL gaan we het publiek oproepen om gul te geven.”

De NPO vindt het belangrijk aandacht te vragen voor de bestrijding van ebola en maakt daarvoor ruimte in de programmering op televisie. De NPO: “Samen met de omroepen en de SHO zetten we alles op alles om de inzameling voor deze humanitaire ramp te laten slagen.”

Ook SBS steunt het belang van deze inzamelingsactie door in de programmering stil te staan bij deze humanitaire ramp. Geheel volgens Hart van Nederland traditie zal verslag worden gedaan vanuit het land met een focus op lokale verhalen en initiatieven. Daarnaast zet SBS ook de online en social media kanalen in om aandacht te vragen voor dit initiatief van Giro 555.

Alle publieke radiozenders – NPO Radio1 tot en met 6 en FunX – zullen in hun programmering die dag geregeld aandacht besteden aan de Nationale Actie. NPO Radio2 zendt die dag uit vanaf dezelfde locatie, Beeld en geluid op het Mediapark in Hilversum. Ook de meeste landelijke commerciële radiostations zullen die dag aandacht besteden aan de actie.

Henri van Eeghen, actievoorzitter van Giro555: “We zijn erg blij met de uitstekende samenwerking tussen de samenwerkende hulporganisaties en alle zenders en programma’s. De urgentie van deze verschrikkelijke ramp wordt breed gevoeld. Een Nationale Actie betekent dat iedereen in Nederland op zijn eigen manier actie voert en geld inzamelt. Datzelfde geldt voor de diverse zenders en programma’s. Deze wijze van actievoeren via radio en televisie heeft vorig jaar heel goed gewerkt bij de actie voor de Filipijnen. Het geeft vrijheid aan de programmamakers, aan de omroepen en aan alle Nederlanders om op hun eigen manier bij te dragen aan inzamelingsactie voor de slachtoffers van ebola. Het is geweldig om te merken dat alle omroepen, net als heel Nederland, de creativiteit de vrije loop laten, zodat we samen deze Nationale Actie tot een groot succes maken.”

De zorgen over de situatie in het rampgebied worden met de dag alleen maar groter. In slechts anderhalve week tijd zijn er 1.253 nieuwe ebola besmettingen geconstateerd. VN secretaris Ban Ki Moon riep afgelopen weekend de hele wereld op om de noodhulp op te schalen; Als we allemaal geven wat we kunnen, kan deze ramp binnen zes maanden onder controle zijn.

Komende week zal steeds meer bekend worden gemaakt over de grote inzamelingsactie op vrijdag.

Noot voor de redactie:
Babet Verstappen, woordvoerder van de NPO: [email protected], 06 11 78 63 30,
Barbara Bosma, persvoorlichter Giro555: [email protected], 06 108 121 00

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie