Nationale Actie ‘Nederland Helpt Nepal’ opgeschaald na tweede zware aardbeving

Amsterdam, 12 mei 2015

Nationale Actie ‘Nederland Helpt Nepal’ opgeschaald
Tweede zware aardbeving in Nepal

De Nationale Actie ‘Nederland helpt Nepal’ is opgeschaald, nadat het land opnieuw door een zware aardbeving is getroffen. Dat maken de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 bekend. Op radio en televisie zullen daarom deze week nieuwe spots worden uitgezonden om de mensen op te roepen om te storten op Giro555. “Het is een ramp op ramp. Hulp is meer dan ooit nodig”, zegt actievoorzitter Gijs de Vries.
Volgens de hulporganisaties zijn de angst en ontreddering onder de lokale bevolking enorm. “Hulporganisaties zijn ter plaatse en zijn de slachtoffers direct gaan helpen”, De Vries. “De tweede aardbeving is opnieuw een klap voor de al zo zwaar getroffen bevolking van Nepal.”
Albert de Haan, leider van het Cordaid team in Nepal: “Je kon bijna niet lopen zo sterk bewoog de aarde. De paniek was groot, mensen hielden elkaar vast. Na een adrenaline stoot sta ik nu te trillen op mijn benen.”

Cecila Keizer, landendirecteur van Oxfam Novib in Nepal: “Er heerst grote angst en ontreddering onder de Nepalese bevolking. De gevolgen zijn nog niet goed te overzien, maar ik verwacht dat er opnieuw grote nieuwe schade is, zo hevig als deze schok was.”

NPO en NOS werken op dit moment aan een nieuwe spot voor Giro555, die ter beschikking wordt gesteld aan zenders en omroepen. Eric Corton zal de spots inspreken.

Slachtoffers
Reuters meldt dat er nu 37 doden en meer dan 1.000 gewonden zijn geteld. In India zijn 5 mensen omgekomen en in Tibet 1. Het district Sindhupalchowk is wederom het zwaarst getroffen. Exacte aantallen en de omvang van de schade moeten nog duidelijk worden. Duidelijk is wel dat de bestaande noodhulpoperatie – die begon na de aardbeving op 25 april – verder opgeschaald moet worden.

Over Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Voor meer informatie:
Barbara Bosma, persvoorlichter Giro555: 06 108 121 00, [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie