Nationale Actiedag Giro555: al bijna 8 miljoen euro voor Sulawesi

Om iets na 18.30 uur heeft Ruud de Wild met een druk op de rode knop de nieuwe tussenstand van de nationale actie Nederland helpt Sulawesi bekendgemaakt. In totaal is er inmiddels 7.862.162 euro binnengekomen via Giro555. De organisatie hoopt dat het bedrag de komende avond nog verder oploopt, zodat er meer levens gered kunnen worden.

Vanaf Sulawesi reageert Henriette Nieuwenhuis namens Giro555 opgetogen: “Een fantastische tussenstand. Dankzij al deze donaties kunnen we nog meer mensen helpen. Hulpverleners zijn hier met man en macht aan het werk. Ze delen schoon drinkwater en voedsel uit en zorgen voor onderdak.”

Doorlopend programma in Beeld en Geluid

In Beeld en Geluid, waar vandaag de nationale actiedag Nederland helpt Sulawesi plaatsvindt, is goed te merken hoe Nederland meeleeft met Sulawesi. Vanavond staan er nog optredens van Nick en Simon, Kris Kross Amsterdam en de Balinese dansgroep Bunga Rosi op het programma. Ook zijn er diverse workshops, dus publiek blijft welkom. Zo zal topkok Danny Jansen samen met oma Rosa Indonesisch gaan koken en ook cabaretiers tante Lien en Ricky Risolles zijn van de partij. Striptekenaar Peter van Dongen, winnaar van de Stripschapprijs 2018, is live aan het tekenen in Beeld en Geluid. Zijn tekening van bewoners in de verwoeste stad Palu wordt vanavond geveild.

Om 23.15 uur wordt er live geschakeld met PAUW, waar de voorlopige eindstand bekend gemaakt wordt.

Kinderen brengen geld langs

In Beeld en Geluid komen de hele dag door groepjes kinderen langs die geld doneren. Lou (10) en Sepp (12) uit Hilversum hebben alle lege flessen in huis verzameld en ingeleverd. Het statiegeld gaat naar Sulawesi. “Onze opa komt daar vandaan”, vertelt Lou. “Daarom vind ik het extra erg wat daar gebeurd is.” Isabelle (7) en Anne (9) zijn op de fiets gekomen om hun ingezamelde geld af te geven. “We hopen dat de kinderen in Sulawesi knuffels kunnen kopen, zodat ze weer lekker kunnen slapen.” De 9-jarige vriendinnen Rose en Feline uit Amsterdam hebben samen met Rose’s broertje Storm (5) op school en in de buurt zelfgebakken cupcakes en koekjes verkocht. “En we hebben klusjes gedaan.” Het heeft ze een volle pot met geld opgeleverd, die ze in de grote Giro555 collectebus gooien. Elodie (8) en Olivia (10) uit Den Haag hebben hun spaarpot omgekeerd. “En we hebben papa en mama lief aangekeken.”  

Bekende Nederlander aan de lijn

Vanuit het hele land wordt er gebeld naar 0800-1112 om geld te doneren. Op de belvloer in Beeld en Geluid nemen bekende Nederlanders zoals Glenn Helder, Dwight Dissels, Gerrit Hiemstra en Milouska Meulens de telefonische donaties aan. Ook wordt er gebeld naar de vier door KPN gefaciliteerde call centers verspreid over het land gebeld.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie