Nederland doneert €2,2 miljoen in eerste 72 uur op Giro555 voor explosie Libanon

10 augustus 2020 – Nederlanders hebben in de eerste 72 uur na het openen van Giro555 €2.200.804 gedoneerd voor de slachtoffers van de explosie in Libanon. Op dinsdag 4 augustus zorgde een explosie in de haven van Beiroet voor een enorme verwoesting in de omliggende wijken. Tot nu toe zijn 154 doden gemeld, zeker 5000 mensen zijn gewond geraakt en zo’n 300.000 mensen zijn hun huis verloren. Marcel van der Steen van Giro555 vanuit Beiroet: “Ik ben hier nu enkele dagen en wat hier gebeurd is en waar de inwoners van Beiroet mee geconfronteerd worden, is nog steeds niet te bevatten. Fantastisch dat de noodhulpverlening in volle gang is en de lokale bevolking, daar waar dat kan, keihard mee helpt.”

Volgens de VN waren 75% van de Libanezen al afhankelijk van humanitaire hulp voor de explosie van afgelopen dinsdag. Een derde van de bevolking was hun baan kwijt en een miljoen mensen leefden onder de armoedegrens. Deze cijfers zullen alleen maar verslechteren als gevolg van de explosie. “Het Libanese Rode Kruis is druk bezig aan de frontlinie. Zij zorgen voor de eerste noodhulp, zoals medische zorg en onderdak. Ondertussen kijken wij op de achtergrond al een paar weken vooruit. De economische situatie zal nog verder verslechteren en de Libanese bevolking zal hard geraakt worden. Veel huizen moeten gerepareerd worden, maar niet iedereen kan die reparaties betalen. Ook zullen veel mensen geen geld hebben om eten te kopen,” aldus de Nederlandse Veerle Schouten, die namens het Rode Kruis in Beiroet werkt.

Hulpverleners van de organisaties achter Giro555 en hun lokale partners werken de klok rond om noodhulp te verlenen in het gebied. De nood is ontzettend hoog, Libanezen hebben nu hulp nodig. Duizenden gezinnen die hun huis zijn verloren worden ondergebracht in noodopvang, waar zij water, eten en toiletartikelen krijgen. Gezinnen onder de armoedegrens ontvangen financiële steun. Ook bieden hulpverleners psychosociale steun aan jongeren en is er een hulplijn geopend voor kinderen. Jongeren die normaal gesproken begeleid worden door hulporganisaties, helpen nu mee met puin ruimen. Hulpteams worden ondersteund met water en voedsel.

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF,  Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie