Nederland massaal in actie bij start Nationale Actieweek Giro555

21 november 2014

Persbericht

21 november 2014.

Grote zorgen over stijging van ebola besmettingen in West Afrika

Nederland massaal in actie bij start Nationale Actieweek Giro555
Zaterdag 10.00 uur bekendmaking startbedrag Nationale Actieweek.

Aan de vooravond van de start van de National actieweek tegen ebola van Giro555 maken hulpverleners zich grote zorgen over de stijging van het aantal mensen die besmet zijn met het ebola-virus. Henri van Eeghen: “Tot anderhalve week geleden leek de situatie zich te stabiliseren maar sindsdien zijn er ruim 1000 nieuwe besmettingen gemeld door de WHO.”

Op 22 oktober werden er 9936 besmettingen gerapporteerd, een maand later is het aantal officieel gerapporteerde besmettingen gestegen naar 15.145. In totaal zijn nu 5420 mensen gestorven aan ebola. Er blijft sprake van onder-rapportage in aantal besmettingen en doden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar situation report van woensdag 19 november.

De overdracht van het virus in Sierra Leone blijft sterk stijgen, aldus de WHO, die de overdracht in dat land “intensief en wijdverspreid” noemt. 533 Nieuwe gevallen van besmetting werden in één week tijd (de week voor 16 november) geconstateerd, op een totaal aantal nieuwe besmettingen voor alle getroffen landen van 732. De cijfers over Liberia blijven even hoog na een eerder dalende trend van september op oktober, terwijl de situatie in Guinee een stabieler, maar ook onzekerder patroon vertoond.

“Deze cijfers maken de urgentie van de National Actieweek per dag groter,” zegt Henri van Eeghen, actievoorzitter van Giro555. “Het is hartverwarmend om te zien hoe Nederland afgelopen weken in actie is gekomen. De telefoon op het actiecentrum van Giro555 staat roodgloeiend waardoor we alle mensen die bellen om hun acties aan te melden niet altijd te woord kunnen staan. Ik reken op ieders begrip daarvoor en verwijs naar www.giro555.nl waar iedereen zelf zijn acties kan aanmelden.”

“Ook de bemanning van de Karel Doorman, het bevoorradingsschip dat deze week goederen aflevert in de getroffen ebola regio, steunt de actie. De bemanning zag met eigen ogen hoe hard hulp nodig is en riep op tot actie. [zie foto] “ aldus actievoorzitter Henri van Eeghen.”

Op 5 november openden de samenwerkende hulporganisaties Giro555 voor de slachtoffers van ebola. De Nationale Actieweek heeft haar slotdag op vrijdag 28 november in Beeld en Geluid in Hilversum, waar Bekende Nederlanders van 6 uur ’s morgen tot 24.00 uur ’s nachts in het belpanel plaats nemen. Via radio en televisie wordt verslag gedaan van de dag. In tv- en radiospots roepen sinds deze week al bekende Nederlanders het publiek op om de ebola slachtoffers te helpen door te geven aan Giro555; BN-ers Floortje Dessing, Ernst Hirsh Ballin, Anita Witzier, Joris Linssen, Sylvana Simons, Bram van Oijk, Sander de Kramer, Isa Hoes, Elle van Rijn, Hella van der Wijst, Margreet Spijker, Joris Lutz, Willeke van Ammelrooy, Hadewijch Minis, Kees Tol en Kim Lian van de Meij.


Voor meer informatie en groter formaat van de foto’s  kunt u contact opnemen met Jos de Voogd via 06 129 912 79 of [email protected]

Voorbeelden van acties in het land zijn te vinden via www.giro555.nl
Meer info volgt

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie