Help slachtoffers Filipijnen

Newsupdate Giro555 “Help slachtoffers ramp Filipijnen” – 21 november 2013

Newsupdate Giro555 “Help slachtoffers ramp Filipijnen” – 21 november 2013

Donderdag 21  november, 18.35 uur, Den Haag

Hoe het zit

Het actieteam ontvangt de laatste dagen veel vragen van journalisten over de kosten die de SHO maakt en hoe de verdeling van de gelden werkt. Hierover heeft de SHO standaard afspraken. Graag zetten wij het op een rij.

Hoe wordt het geld van Giro555 verdeeld?
Na aftrek van de actiekosten wordt het geld verdeeld over de deelnemende organisaties. Dat gaat via de verdeelsleutel. De penningmeester zorgt dat het geld volgens de verdeelsleutel wordt overgemaakt aan de deelnemende organisaties, die dit direct inzetten voor hulpverlening ter plaatse. Op dit moment is 21,5 miljoen euro van het rekeningnummer Giro555 doorgezet naar de deelnemers die hiervan nu hun hulp financieren.

Hoe ziet die verdeelsleutel eruit?
De verdeelsleutel is gebaseerd op hoeveel humanitaire hulp een organisatie wereldwijd biedt en hoeveel fondsen de organisatie zelf werft (zonder SHO). Hierbij de verdeelsleutel:

Verdeelsleutel

%

CARE Nederland

7.35

Cordaid Mensen in Nood

18.87

ICCO & Kerk in Actie

10.31

Oxfam Novib

16.46

Nederlandse Rode Kruis

20.22

Stichting Vluchteling

0.00

Terre des Hommes

2.33

UNICEF Nederland

16.70

Save the Children

5.86

World Vision

1.90

TOTAAL

100.00

Stichting Vluchteling ondersteunt als deelnemer aan de SHO de actie voor de Filipijnen, maar deelt niet mee in de opbrengsten omdat ze geen noodhulpactiviteiten heeft in het rampgebied.

Welke kosten maakt de SHO in Nederland?
a. Actiekosten: kosten die het actieteam maakt om de publieksactie voor Giro555 neer te zetten. Bijvoorbeeld voor vormgeving, affiches en website. Dat zal naar schatting 1% van de opbrengsten zijn. De actiekosten zijn relatief laag, omdat bedrijven, leveranciers en omroepen belangeloos of tegen lage kosten meewerken met nationale acties. Verder zijn de loonkosten minimaal, omdat de deelnemende organisaties hun eigen personeel leveren en daarnaast veel met vrijwilliger wordt gewerkt. De SHO werkt zo min mogelijk met externe krachten.

b. Apparaatskosten: Volgens de vaste afspraken mogen deelnemers van de SHO maximaal 7% van het gedoneerde geld besteden aan apparaatskostenvergoeding (AKV). Dit zijn bedrijfskosten.

Besteedbaar bedrag aan noodhulp ter plaatse
Het besteedbare bedrag aan noodhulp omvat alle zaken die nodig zijn om noodhulp ter plaatse mogelijk te maken. Dus naast distributie van goederen ter plekke of het verlenen van directe hulp omvat dit ook transport, opslag-, personeel- en kantoorkosten ter plekke. Hoeveel die kosten precies zijn verschilt per organisatie en per project.

De deelnemende organisaties maken deze precieze kosten inzichtelijk in de publieksrapportages die ze geregeld uitbrengen. Over het algemeen gebeurt dit 3, 6 en 12 maanden na de start van de noodhulpacties. Zo zal eind december de eindrapportage verschijnen over de Giro555-actie voor slachtoffers van de Syrische burgeroorlog.

Geen geld naar directiesalarissen
Er gaat geen enkele euro van donaties aan Giro555 naar directiesalarissen van SHO-deelnemers. Het voorzitterschap, penningmeesterschap en het actievoorzitterschap rouleert onder de tien vaste SHO deelnemers en is onbezoldigd. Tijdens een nationale actie wordt er zoveel mogelijk een beroep gedaan op de medewerkers van de organisatie die het actievoorzitterschap bekleedt, de overige deelnemers en vrijwilligers. Er wordt zo min mogelijk gebruikt gemaakt van betaalde externe krachten.
De SHO heeft het hele jaar door drie parttime medewerkers die zorgen voor de voorbereidingen van acties en de rapportages voor het publiek.

Wie controleert de SHO?
Zowel SHO als de SHO-deelnemers worden door externe accountants gecontroleerd. Daarnaast volgen externe partijen het werk van SHO-deelnemers en zij rapporteren met regelmaat over hun bevindingen.

 • De Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken: heeft in 2011 een evaluatie gedaan naar de geboden noodhulp van de SHO-deelnemers op Haïti in 2010.
  Uit deze evaluatie blijkt dat met de SHO-gelden tienduizenden slachtoffers geholpen zijn in hun basisbehoeften en dat de hulp voldoet aan de internationaal aanvaarde principes voor humanitaire hulpverlening. Klik hier voor het IOB rapport
 • De Algemene Rekenkamer (ARK): beoordeelt de jaarlijkse SHO-rapportage.
  Volgens de ARK zijn de SHO-rapportages opgesteld volgens de regels en is de kwaliteit en kwantiteit van de inhoudelijke en financiële verantwoording verbeterd ten opzichte van eerdere Giro555-acties. De Rekenkamer doet ook aanbevelingen over de verantwoording. Lees hier rapporten van de Rekenkamer

Publieke acties
Nog steeds zijn Nederlanders volop zelf acties aan het voeren om geld in te zamelen voor de slachtoffers in de Filipijnen. Hier tien voorbeelden:

Hoorn
Kinderen uit groep 6 van basisschool de Klipper locatie de Bres in Hoorn halen statiegeld flessen op.

Duiven
Basisschool De Timp in Duiven heeft een motto: ‘Elk kind helpen te worden wat het is’. De kinderen musiceerden in het winkelcentrum voor Giro555.

Haren
Invraplus B.V. in Haren doneert haar jaarlijkse relatiegeschenkenbudget aan de Filipijnen: 6.500 euro.

Kerkdriel

Alle kinderen van basisschool De Meidoorn uit Kerkdriel liepen woensdag 20 november rondjes rond hun school. Het was een groot succes met een fantastische opbrengst: €2.470,35.

Utrecht
Smeerboel en HAL16 organiseren donderdagavond 21 november een feest in HAL16 in Utrecht. Alle opbrengsten gaan naar Giro555.

Amsterdam
De leerlingen van Montessori College Oost bakten pepernoten samen met De Slinger Jongeren. De actie was een enorm succes met een opbrengst van 120 euro.

Amsterdam
Op woensdag 20 november organiseerden verschillende DJ’s een benefietconcert in club Panama. De volledige opbrengst van het evenement gaat naar Giro555: 35.798 euro. http://www.donateanddance.com

Rotterdam
Leerlingen van het Grafisch Lyceum Rotterdam houden een leesmarathon op donderdag 21 nov van 12:00 uur t/m vrijdag 22 nov 12:00 uur. Voor elk uur dat zij lezen, ontvangen zij een bedrag.

Papendrecht
De Koningin Beatrixschool in Papendrecht hield op donderdagochtend 21 november een sponsorloop. Kinderen van groep 1 t/m 8 liepen rondjes rondom de school om zo geld op te halen.


SPREKERS IN HET RAMPGEBIED
(het is daar 5 uur later!)

Rode Kruis
·         Marcus Bolleurs, water/sanitatie expert, Tacloban
·         Jan Maarten Kist, noodhulpdistributie-expert, Cebu / Ormoc
·         Felix de Vries, shelter-expert, Cebu
·         Naroesha Jagessar, coördinatie Filipijnse Rode Kruis vanuit Manila
Allen bereikbaar in het rampgebied via Hanna Emmering: 0651840708.

ICCO/Kerk in Actie

 • Marcella Bos, woordvoerder, maandag in Leyte en dan gaat zij naar het plaatsje Baybay. Is in rampgebied met noodhulpexperts (lokaal en Engelstalig). Direct bereikbaar via: 06 107 98 357.

Bereikbaar via Marjolein Hammink: 06 22 45 41 12.

CARE

 • Noodhulpexpert Nok Langenberg keert morgen terug uit Ormoc naar Nederland.
 • Vanaf ongeveer 27 november is Lex Kassenberg werkzaam in de Filipijnen, hij is landendirecteur CARE.

Bereikbaar via Marielle van Stiphout: 06 55 16 59 62Cordaid

Cordaid

 • Paul Roberts (UK), zit nu in tweede vliegtuig Defensie. Is vanaf 23 november bereikbaar in Cebu. Lokaal nummer volgt.
 • Albert de Haan (Caritas Internationalis waar Cordaid deel van uitmaakt). Zit sinds maandag 11 november in de Filipijnen. Bereikbaar via: 0039-3421792604.
 • Jan-Willem Wegdam (Cordaid Mensen in Nood), in Cebu, heeft logistiek centrum Cordaid opgezet en drie vliegtuigen gelost. Is normaal shelterexpert. Blijft tot 6 december in Filipijnen: 0063-9152646203.

Oxfam

 • VANESSA PARRA, Humanitarian Press Officer Currently based in the Philippines for Typhoon Haiyan response. Local cell #: +63 916 674 9742
 • Oxfam America, Washington, DC, +1 (202) 496-1196 (office) | +1 (202) 476-0093 (mobile)

www.oxfamamerica.org, Skype: Va.Parra, twitter.com/parrav

 • GLENN ‘MAYA’ QUIRINO MABOLOC, Interim Economic Justice Programme Manager
  Oxfam,  Telephone +63 (2) 929 4470 local 111, Mobile: +63 916 212 8567


BEELDMATERIAAL

Foto’s
Beelden van het rampgebied en hulpverlening zijn op te vragen via het actieteam: [email protected]

Spot Giro555

Het spotje van de SHO is te downloaden via:
Serveradres: ftp1.nos.nl
Username: nosupload
Password: endannuterugnaarhilversum
uit de map NOSUPLOADMEDIAROOM
Giro 555 spot 1

Of via youtube

Persberichten overzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.