Newsupdate Giro555 “Help slachtoffers ramp Filipijnen” – 29 november 2013

Vrijdag 29 november, 14.00 uur, Den Haag

ONDERZOEKSREIS KOMENDE WEEK

Actievoorzitter Henri van Eeghen en persvoorlichter Barbara Bosma zullen van 3-6 december Cebu, Albuera, het meest getroffen gebied op Tacloban, Tolosa en Southern Samer bezoeken. Hier zullen zij zich ter plekke op de hoogte stellen van de noden van de mensen en de manier waarop de partnerorganisaties hulp verlenen.

Henri van Eeghen en Barbara Bosma zijn voor de pers bereikbaar via tel. 0031 06 108 121 00, e-mail [email protected]

ACTIVITEITENSELECTIE DEELNEMERS SHO EN INTERNATIONALE PARTNERS

Download hier de landkaart met overzicht hulpverlening

CARE: Laura Sheahan reist op Panay mee met een karavaan hulpgoederen van CARE. Er is geen licht, geen stroom, en de katten hebben de gedroogde vis opgegeten. “Acht trucks, drie dagen, duizenden overlevenden. Dat zijn de feiten waar we mee te werken hebben. We zijn bezig met een serie snelle voedseldistributies op het eiland Panay.”

Lees meer: https://giro555.nl/newsarticle/care-acht-trucks-drie-dagen-duizenden-mensen/

Cordaid Mensen in Nood: Op de plek waar zijn houten en bamboe kerk ooit stond bekijkt priester Jose Taz Lasola van Padre Pio missie in Roxas, op Panay het vernielde beeld van een heilige. Niets van de kerk of de inventaris kan worden gered.

Lees meer: https://giro555.nl/newsarticle/8449/

ICCO en Kerk in Actie werken samen met lokale partners en het internationale ACT Alliance netwerk aan noodhulp en wederopbouw van de getroffen gebieden op de Filipijnen. ICCO en Kerk in Actie zijn actief op Iloilo, Bohol, Bisayas, Samar, Leyte, Cebu, Panay, Noord-Negros en Aklan. De hulp bestaat bijvoorbeeld uit hulp aan boerenfamilies op Noord Negros. op Panay bieden ICCO en Kerk in Actie voedselhulp, het herstel van landbouwgebied. Er wordt een begin gemaakt met het herstel van boerderijen en huizen.

Lees meer: https://giro555.nl/icco-kerk-in-actie/

Oxfam Novib: Chee Chee Leung, mediamedewerker van Oxfam Australië, is in de Filipijnen om verslag te doen van de ramp. Ondanks de grote verwoesting is ze hoopvol. ‘Mensen beginnen hun huizen te herstellen.’

Lees meer: https://giro555.nl/newsarticle/oxfam-novib-eerste-tekenen-van-verbetering/


PUBLIEKE ACTIES NEDERLAND DEZE WEEK

Benefietfeest Amsterdam
Barkode, Maxime Blok en Stefano Richetta organiseren een benefit voor de Filipijnen 12 uur lang dansen en helpen. De artiesten zullen gratis optreden. www.facebook.com/events/1428479017366000/?fref=ts

Basisschool De Vrijheit in Wijk aan Zee
Leerlingen van basisschool De Vrijheit in Wijk aan Zee zijn een loterij begonnen om geld in te zamelen voor de Filipijnen. Ieder kind verkoopt vier loten aan familie of buren. De trekking vindt plaats op vrijdag 13 december.

www.devrijheit.nl, [email protected]

TU Delft Unit Sport & Cultuur
Van maandag 25 tot vrijdag 29 november zullen S&C medewerkers en studenten ’s avonds (zelfgemaakte) toetjes verkopen.
[email protected]
 

SPREKERS IN HET RAMPGEBIED
(het is daar 7 uur later!)

CARE

Bereikbaar via Mariëlle van Stiphout: 06 55 16 59 62Cordaid

Cordaid

ICCO en Kerk in Actie

Oxfam

www.oxfamamerica.org, Skype: Va.Parra, twitter.com/parrav

Rode Kruis

Allen bereikbaar in het rampgebied via Hanna Emmering: 0651840708.


BEELDMATERIAAL

Foto’s
Beelden van het rampgebied en hulpverlening zijn op te vragen via het actieteam: [email protected]

Spot Giro555

Het spotje van de SHO is te downloaden via YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=aVZIlSowHy4&feature=share&list=UUqS1fZRUh0VMVIBiLk_gvdQ


OVER DE SHO


De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties dat bij grote humanitaire rampen gezamenlijk fondsen werft voor hulpverlening aan de slachtoffers van de betreffende ramp. De SHO bestaat uit CARE Nederland,
Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. NB: Stichting Vluchteling is niet werkzaam in het gebied en neemt geen deel aan deze actie.


PERSVOORLICHTERS


Jos de Voogd, persvoorlichter SHO-actie ‘Help Slachtoffers Filippijnen’
06-12991279
[email protected]

Barbara Bosma, persvoorlichter Samenwerkende Hulporganisaties
06 108 121 00
[email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie