Nieuwe tussenstand: € 2.514.764,27

De nieuwe tussenstand van de Nationale Actie van Giro555 is € 2.514.764,27. Actievoorzitter Henri van Eeghen is blij met het bedrag dat Nederland in 9 dagen tijd heeft gegeven. “Gisteren werd de noodtoestand in Liberia gedeeltelijk opgeheven en nu deze mooie nieuwe tussenstand. Eindelijk goede berichten in de stroom van slechte berichten uit het rampgebied. De World Health Organisation (WHO) meldt dat het aantal ebola-gevallen in West-Afrika opnieuw is gestegen. Er zijn nu meer dan 5.000 mensen overleden en in Mali is een nieuwe uitbraak van het virus gesignaleerd.” Vandaag werd ook bekend dat een Amerikaanse arts in Sierra Leone besmet is geraakt met ebola.

Hulpverleners hebben te maken met grote dilemma’s als het gaat om het geven van de beste zorg voor mensen in ebola-gebieden. “Ebola vraagt om rationele beslissingen en keiharde keuzes”, vertelt Sabine Copinga van Save the Children, één van de organisatie achter Giro555 vanuit Liberia.

Copinga: “Ebola is meedogenloos, wreed, gemeen, vals, oneerlijk, geniepig, onberekenbaar en helaas onzichtbaar. Het moeilijkste: als mensen besmet zijn, dan is het sterker dan wij, de hulpverleners. We kunnen het alleen slimmer af zijn of de gevolgen die het aanricht verzachten.”

Haar collega’s ontfermden zich deze week over 2 kinderen van wie de moeder besmet raakte met ebola. De meisjes werden in de wachtruimte bij het behandelcentrum opgevangen door een jonge vrouw die ebola heeft overleefd. Voor de meisjes is de veiligste optie om naar een speciaal ingericht centrum in Monrovia te gaan, op zo’n 4 uur afstand.

“Rationeel is dit het beste en veiligst voor deze kinderen, maar gevoelsmatig voelt het wreed om hen zo ver bij hun moeder en veilige thuis weg te halen. En weet je wat het ergste is… toen de kleine peuter mijn kant op kwam waggelen en op ongeveer een meter afstand van me viel, deed ik een stap achteruit.”

Volgens de officiële cijfers ligt het aantal besmettingen inmiddels op 14.100, van hen zijn 5.160 mensen gestorven. Actievoorzitter Van Eeghen: “De schrijnende situatie in het rampgebied wordt steeds meer duidelijk bij alle Nederlanders. Dat merken we aan de donaties die binnenstromen en aan alle hartverwarmende reacties van mensen die acties starten voor de ebola-slachtoffers. In de Nationale Actieweek vragen we alle scholen, sportverenigingen, bedrijven en iedereen die wil en kan helpen. Kom in actie voor de slachtoffers van ebola.”

Noot voor de redactie
Voor meer informatie, bel persvoorlichter Jos de Voogd op 06 12 99 12 79 of Barbara Bosma op 06 108 12100. Of mail aan [email protected] .
De foto´s zijn in grotere bestanden op te vragen bij [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie