Noodhulpexperts vrezen de ramp na de ramp

De hulpverlening op de Filipijnen draait op volle toeren maar noodhulpexperts vrezen de ramp na de ramp. Op veel plekken is geen veilig drinkwater. Met name op de eilanden Leyte en Samar blijft de behoefte aan medische hulp groot en dreigt het risico van epidemieën.

Noodhulpcoördinator Paul Borsboom, namens de Samenwerkende Hulporganisaties: “De riolering werkt vaak niet meer, als die er al was. Ook liggen er nog veel lijken onder het puin. Dit doet de kans op overdraagbare ziektes toenemen, zoals diarree en luchtweginfecties: de ramp na de ramp. Tot op heden zijn er gelukkig nog geen grootschalige uitbraken van ziektes gemeld.”

De noodhulpverlening geeft daarom hoge prioriteit aan het distribueren van veilig drinkwater. Op veel plaatsen wordt met tanks het water aangeleverd. Daarnaast worden waterzuiveringstabletten verspreid. Ook het plaatsen van sanitaire voorzieningen en een spoedreparatie van riolering zijn in volle gang.

Borsboom: “Vergeet niet dat veel ziekenhuizen kapot zijn. De normale ziekenverzorging is dus ver onder niveau. Daarbovenop komen nog de vele gewonden die zijn gevallen tijdens de tyfoon, onder andere door rondvliegend puin.”

“Iedereen is aan het timmeren”

Ondertussen is vrijwel overal te merken dat de internationale hulpverlening enorm is opgeschaald. Noodhulp en wederopbouw vinden nu al tegelijkertijd plaats. Hulpverlener ter plaatse Jan-Willem Wegdam van Cordaid Mensen in Nood: “In Tacloban en omgeving lijkt het alsof iedereen aan het timmeren is. Mensen zitten absoluut niet bij de pakken neer”.

Wegdam geeft aan dat hiermee de wederopbouwfase met uitgedeelde materialen is begonnen en dat dit sneller is dan verwacht: “We zijn nu drie weken na de ramp, normaliter zie ik dergelijke activiteiten op deze schaal pas na acht weken.”

Oxfam Novib zet naast het distribueren van noodhulp met haar partners eveneens flink in op cash for work-programma’s. Op de eilanden Cebu, Leyte en Bantayan vinden daarnaast ook ‘food for work’ programma’s plaats. ICCO en Kerk in Actie steunen boeren bij de wederopbouw. Er worden zaden en landbouwgereedschappen verstrekt op Negros en huizen hersteld op noord-Panay.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Bosma, persvoorlichter van de Samenwerkende Hulporganisaties, [email protected] of 06 108 121 00. 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie