Nooit eerder ging Giro555 open vanwege een ziekte

Samenwerkende hulporganisaties lanceren nationale actie ‘Stop de ebola-ramp!’

Ebola is een immense ramp die vraagt om een grootschalige en directe wereldwijde aanpak. Naast een medische noodsituatie, is dit een humanitaire ramp die complete samenlevingen ontwricht. ‘In West-Afrika staat alles stil’, meldt actievoorzitter Henri van Eeghen. ‘Miljoenen mensen zijn getroffen’. De samenwerkende hulporganisaties openen Giro555 en roepen Nederlanders op om de actie ‘Stop de ebola-ramp’ te steunen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Giro555 dat er een nationale actie wordt gehouden vanwege een ziekte.

Nationale actie

Vanaf vandaag zenden alle radio en televisiestations spots uit om aandacht te vragen voor de nationale actie. Via www.giro555.nl kan iedereen op de hoogte blijven van de hulpverlening aan de slachtoffers van de ebola-ramp. Giro555 roept het publiek op massaal in actie te komen en te doneren.

Dringend meer hulp nodig

In de getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn duizenden mensen aan de ziekte overleden en het aantal besmettingen groeit nog met de dag. De sociale impact is immens. De medische zorg in deze landen is in elkaar gestort, er dreigen grote voedseltekorten te ontstaan, families zijn uit elkaar gevallen en duizenden kinderen zijn hun ouders verloren.

Actievoorzitter Henri van Eeghen reisde de afgelopen dagen door Sierra Leone en zag de verstrekkende gevolgen van de ramp. ‘Deze ramp is anders dan alle andere rampen. Complete samenlevingen zijn verlamd. Er is behoefte aan medische zorg, niet alleen voor het behandelen van ebola-patiënten maar ook voor de reguliere gezondheidszorg. Er zijn materialen nodig als beschermende kleding en ontsmettingsmiddelen, maar ook voedselhulp en opvang van weeskinderen. Hulporganisaties zijn al maanden bezig in de getroffen gebieden. Om de hulp verder op te schalen is dringend behoefte aan financiële middelen.’

Bij uitzonderlijke humanitaire rampen slaan 10  hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555.  Zij werken daarbij samen met de Nederlandse omroepen en  vragen heel Nederland om zich aan te sluiten.
Via Giro555 voeren de samenwerkende hulporganisaties gezamenlijk actie om mensen in Nederland te vragen geld te storten voor hulp aan slachtoffers van rampen. Namens de hulporganisaties houdt Giro555 het Nederlandse publiek voortdurend op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het Nederlandse geld. Aangesloten organisatie zijn CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Bosma via +31 6  10 81 21 00 of [email protected]
Debriefing 6 november – door actievoorzitter Henri van Eeghen
na zijn bezoek aan de Ebola-regio, hij zal zijn ervaring delen met media, medewerkers en andere belangstellenden. Locatie en tiid; Cordaid, Lutherse Burgwal 10, Den Haag. Verwachte aanvang: 11:30 uur

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie