Samen in actie
voor Beiroet

Opbrengst Nationale Actiedag Beiroet loopt op naar €12.983.322

Opbrengst Nationale Actiedag Beiroet loopt op naar €12.983.322

Amsterdam, 20 augustus 2020 – Een week na de actiedag op 14 augustus staat het bedrag dat is opgehaald voor de Nationale Actie voor Beiroet op €12.983.322. De samenwerkende hulporganisaties bieden slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun.  Actievoorzitter Garance Reus-Deelder: “Veel Nederlanders hebben het op dit moment niet makkelijk. Met dit besef is het bedrag dat we hebben opgehaald nog betekenisvoller. We gaan door met waar we direct na de ramp mee begonnen: hulp bieden aan de inwoners van Beiroet”. Het Nederlandse publiek kan tot 31 oktober doneren.

Giro555-verslaggever Marcel van der Steen is woensdag teruggekeerd uit Beiroet: “De inwoners van Beiroet zijn heel erg onder de indruk van het bedrag dat in Nederland is opgehaald. Het nieuws dat deze actie in Nederland heeft plaatsgevonden is hier, vooral via social media, echt binnengekomen. Ze voelen zich gezien. Het betekent veel voor ze dat Nederland, als klein land, oog heeft voor hun leed en zoveel geld heeft opgehaald.”

Hulp wordt nu geboden

Alle elf organisaties bieden op dit moment hulp. Deze bestaat uit het uitdelen van hygiënekits met daarin o.a. zeep, mondkapjes en desinfecterende gel. Ook vindt ondersteuning plaats bij het opruimen van puin en het beveiligen van gebouwen en huizen. Zo worden er zogenaamde  ‘afdichtingskits’ uitgedeeld, zodat bewoners hun deuren en ramen kunnen afsluiten. Kinderen krijgen psychosociale hulp en ontvangen onderwijspakketten zodat ze, ondanks de vele verwoeste scholen, kunnen leren. Scholen en gezondheidscentra krijgen hulp bij de wederopbouw. Drinkwaterfaciliteiten worden hersteld. Ook vinden er cash transfers plaats, waardoor inwoners van Beiroet financieel tegemoet worden gekomen en zo de lokale economie weer op gang komt. De hulporganisaties achter Giro555 zijn al jaren zelf, of via lokale partners, in het land aanwezig en kunnen hierdoor gericht en snel hulp bieden.

Giro555 voor Beiroet

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

Persberichten overzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.