Stop de ebola-ramp

Quarantaine ebola risico-plekken niet waterdicht

Quarantaine ebola risico-plekken niet waterdicht

Actievoorzitter Giro555: “Kinderen lopen gewoon onder het touwtje door”

De maatregelen om verspreiding van ebola te voorkomen, zijn onmogelijk na te leven door getroffen families in Sierra Leone. Dat zegt Giro555-actievoorzitter Henri van Eeghen na een bezoek aan Sierre Leone vorige week.

De overheid in Sierra Leone sommeert mensen om 21 dagen in huis te blijven, als een huisgenoot aan ebola is overleden. Op die manier wil de overheid verdere verspreiding van het virus voorkomen. Naast de emotionele impact van het overlijden van een dierbare, heeft de maatregel verregaande gevolgen voor het dagdagelijks leven van mensen; mensen kunnen geen eten gaan kopen op de markt, ze kunnen hun land niet onderhouden, kinderen kunnen niet spelen met leeftijdsgenoten.

‘Sommige gezinnen die ik bezocht, hadden 6 dagen amper iets gegeten’, vertelt Van Eeghen na een bezoek aan de families. ‘Het is begrijpelijk dat verregaande maatregelen nodig zijn om de epidemie in te dammen. Maar zonder koorts zijn deze mensen niet besmettelijk voor anderen. De maatregelen ontnemen mensen de mogelijkheid om het verlies te verwerken en het leven weer op te pakken.’

Van Eeghen zag hoe moeilijk het in de praktijk is voor families om zich aan de quarantaine-regels te houden. ‘Kinderen lopen gewoon onder het touwtje door, dat rond de huizen is gespannen.’ De lokale politie is verantwoordelijk voor de handhaving van de regels, maar er zijn onvoldoende agenten om bij elk afgezet huis te waken.

Geld van Giro555 zorgt dat hulporganisaties als Cordaid, ICCO,  Save the Children en UNICEF gezinnen in quarantaine van voedselpakketten kunnen voorzien en dat bijvoorbeeld het Rode Kruis van deur tot deur kan gaan om psychosociale hulp te geven aan families waar iemand is overleden.

Fotobijschriften

Een politieagent (links) houdt de wacht bij een quarantaine-huis in de wijk Aberdeen. Hij moet ervoor zorgen dat de familie achter het touw blijft.

In het dorp Kontha Bana (ca. 200 inwoners) bij Lunsar stad kregen de afgelopen weken 10 bewoners het ebolavirus. 16 Dagen geleden overleed een man in dit huis. Gelijk werd een rood-wit lintje om het huis gespannen. Voor de nabestaanden, 4 vrouwen en 7 kinderen, betekende dit het begin van hun quarantaine. Zij hebben niet alleen het verlies van hun dierbare te verwerken. De grootste angst tijdens 21 lange dagen wachten: “Heb ik koorts? Worden mijn kinderen ook ziek?”

Het katholieke ziekenhuis in Lunsar is gesloten na 7 ebola-gevallen onder het medisch personeel. Gezonde verpleegsters werken onvermoeibaar door. Ze bezoeken de afgelegen gebieden om reguliere gezondheidszorg te leveren, en bezoeken ook iedere dag de gezinnen die in quarantaine leven. De gezinnen worden twee keer per dag gecontroleerd op koorts en krijgen wekelijks voedselhulp. Op het terrein van het ziekenhuis is ondertussen een speciaal ebola-centrum gebouwd. Zodra gespecialiseerd personeel arriveert, gaat het ziekenhuis weer open. De directeur van het ziekenhuis denkt dat dit nog een week zal duren.

De verpleegsters hebben een lijst gemaakt met ebola-symptomen. Iemand met koorts krijgt eerst malariatabletten; de andere grote koortsverwekker in Sierra Leone. Als de kuur na een dag niet aanslaat, worden drastische maatregelen genomen. Een ambulance brengt mensen dan naar het dichtstbijzijnde ‘ebola-isolatiecentrum’. Dit gezin is vooralsnog koortsvrij. Als dat zo blijft mogen ze over vijf dagen weer vrij bewegen.

Een familie en hun pasgeboren baby in sloppenwijk Abberdeen bij Freetown. Het touw markeert de geïmproviseerde quarantaine. Van Eeghen zag 16 afgezette huizen in de wijk. Kortgeleden was het daar nog een drukte van belang. Aberdeen kent ook luxe wijken waar normaal expats en toeristen komen om te ontspannen.  Nu staat het leven stil. “Families in quarantaine vertelden mij dat ze al 6 dagen amper iets hebben gegeten”, zegt van Eeghen.
Volgens van Eeghen zijn families in quarantaine in West-Afrika afhankelijk van voedselhulp. “Ik zag hoe de bewoners van Khonta Bana wachten tot de verpleegsters langskomen met voedsel. Save the Children, één van de hulporganisaties achter Giro555, stuurt vrijwilligers naar de sloppenwijk in Aberdeen. Maar ook dorpsgenoten, buren en familie springen bij waar ze kunnen.”

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, bel persvoorlichter Jos de Voogd op 06 12 99 12 79 of Barbara Bosma op 06 108 12100. Of mail aan [email protected] .

De foto´s zijn in grotere bestanden op te vragen bij [email protected]

Persberichten overzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.