Ruim 34 miljoen euro voor de Filipijnen op Giro555

10 december 2013

Er is ruim 34 miljoen euro voor de Filipijnen op Giro555 binnengekomen. Dat maakte actievoorzitter Henri van Eeghen vandaag bekend op een persbijeenkomst in het actieteam van Giro555 in Den Haag. Daarnaast gaf hij samen met enkele noodhulpexperts terugkoppeling over zijn onderzoekreis van afgelopen week naar de Filipijnen. 

“In korte tijd is veel werk verzet en hulp geleverd’, zo typeerde Van Eeghen de stand van zaken in het rampgebied, na terugkeer uit de Filipijnen waar hij hulpprojecten van zeven deelnemende organisaties aan de Samenwerkende Hulporganisaties bezocht.

Toch zijn er nog gebieden waar de hulp niet volledig is, “Het rampgebied is daarvoor te groot en de noden van de getroffenen te hoog. Ik schat in dat noodhulp nog zeker vier maanden noodzakelijk zal zijn”. Van Eeghen roept de Filipijnse overheid op met een masterplan te komen voor het getroffen gebied: “Daar waar alles is verwoest, ligt de kans in de wederopbouw vanuit een masterplan te werken”.

Hans van den Hoogen, noodhulpcoördinator van Oxfam Novib ondersteunde deze oproep op de bijeenkomst van harte: “Kijk naar Bangladesh, daar zijn in reactie op de vele tyfoons en overstromingen veel betonnen cyclonshelters gebouwd, tussen de rampen door in gebruik als school. 1000 tot 3000 mensen kunnen daar bij rampen terecht. En na de ramp van 1953 in Zeeland is in Nederland ook vanuit een masterplan gewerkt. Wij hopen dat de Filipijnse overheid hier serieus werk van gaat maken”.

Het geld dat via giro 555 is binnengekomen, wordt binnen twee jaar besteed, hebben de Samenwerkende Hulporganisaties afgesproken.

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie