Samenwerkende hulporganisaties: Geld Giro555 voor Haïti volledig besteed 5 jaar na de aardbeving Haïti: “Uitdagingen blijven groot ”

Vijf jaar na de tragische aardbeving in Haïti – 12 januari 2010 – sluiten de samenwerkende hulporganisaties de hulp met geld van Giro555 af. Dankzij de bijdragen uit Nederland kregen honderdduizenden mensen levensreddende hulp en kunnen zij weer werken aan een nieuwe toekomst. Maar ondanks hoopvolle ontwikkelingen, blijven de uitdagingen in het land groot.

Bij de Nationale Actie van 2010 werd € 111 miljoen euro bij elkaar gebracht, de op twee na hoogste opbrengst in de Nederlandse geschiedenis. Met deze giften boden de hulporganisaties de afgelopen vijf jaar hulp. Al het geld voor Haïti is nu, volgens plan, besteed aan noodhulp en wederopbouw. Dankzij deze Nederlandse bijdrage werden bijvoorbeeld 8.500 huizen en 55 scholen gebouwd of gerepareerd. In totaal kregen 267.000 mensen toegang tot schoon drinkwater en werden 190.000 mensen getraind in rampenbestrijding.

“Ja, er zijn mooie resultaten geboekt. Maar Haïti was en is één van de armste landen ter wereld met voedselonzekerheid, ondervoeding en een voortslepende cholera-epidemie. Op dit moment is er veel onrust vanwege politieke instabiliteit. Het overgrote deel van de bevolking worstelt om te overleven. Dat kunnen we niet oplossen. Dat geeft een dubbel gevoel. Je wilt altijd meer doen als hulpverlener”, zegt Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib en voorzitter van de Giro555-actie voor Haïti.

De aardbeving die Haïti in 2010 trof was immens. Er vielen 220.000 doden en 300.000 mensen raakten gewond. Huizen, scholen en wegen werden verwoest. Veel overheidsdiensten en ministeries waren weggevaagd. “De samenleving in één van de armste landen ter wereld was geheel lamgelegd. Bovendien brak cholera uit en werd het land getroffen door orkanen. In die omstandigheden zijn hulpverleners erin geslaagd levens te redden en mensen perspectief te bieden, zoals herstart van onderwijs, cash for work, vakopleidingen en de mogelijkheid om leningen af te sluiten, om mensen aan de slag te krijgen of hen de mogelijkheid te geven een klein bedrijf te beginnen.”

Volgens cijfers van Wereldbank en VN gaat Haïti vooruit. Sterfte van kinderen onder de vijf jaar nam af. Negen van de tien kinderen gaat naar de basisschool en tweederde van de bevolking heeft toegang tot schoon drinkwater, meer dan vóór de ramp. Karimi: “Maar hulp blijft nodig. Het aantal mensen in tijdelijke opvangkampen is dan wel gedaald met 95%, maar dat betekent dat nog steeds 85.000 mensen in een tent wonen, onder slechte omstandigheden en met risico op uitzetting. Hulp blijft nodig.” Een aantal organisaties blijft dan ook werkzaam in het land om mensen te steunen bij ontwikkeling, met andere fondsen.

91 cent van elke euro naar Haïti

Van elke euro die in 2010 werd gegeven aan Giro555 is ruim 91 cent besteed aan hulpverlening in Haïti. Het overige deel is gebruikt voor actie- en bureaukosten (1,8 cent) en apparaatskosten (7 cent). Van de totale opbrengst van € 111 miljoen is € 41,7 miljoen afkomstig van de Nederlandse overheid. Het overige deel is publieke donaties. Meer dan de helft van het geld werd de eerste twee jaar ingezet voor noodhulp. Daarna hebben hulporganisaties vooral ingezet op wederopbouw. In 2014 werd het laatste deel van de hulpgelden, € 6 miljoen, besteed.

De komende tijd plaatsen kranten (gratis) advertenties van Giro555 die het publiek informeren over wat de resultaten van hun gift. Op www.Giro555.nl staat alle beschikbare informatie. In juni publiceren de hulporganisaties de zevende en laatste rapportage met gedetailleerde cijfers over de hulpactie.

Noot voor de redactie:
Zondagavond 11 januari vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in Utrecht, georganiseerd door de Haïtiaanse Vereniging Nederland. Hierbij zullen ook vertegenwoordigers van samenwerkende hulporganisaties aanwezig zijn, onder wie Farah Karimi. Zie: http://www.hvin.nl/

Voor vragen over Haïti en Giro555: Barbara Bosma, persvoorlichter SHO, 06 108 12100, [email protected]. Voor interviewverzoeken met Farah Karimi: Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib, 06 51 57 36 83.

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie