Samenwerking essentieel om ebola-ramp te bedwingen

PERSBERICHT

Ebola is een immense ramp die vraagt om een grootschalige wereldwijde aanpak. Iedereen kan en moet hierin een rol spelen. Overheden en ministeries, internationale en nationale organisaties, verzekeraars, de medische sector en het Nederlandse publiek.

Dat was de boodschap van Giro555-actievoorzitter Henri van Eeghen vandaag bij de Ebola Task Force bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Bij de bijeenkomst waren zo’n 60 vertegenwoordiger van hulporganisaties, (medische instanties) en bedrijven aanwezig.

Giro555 lanceerde afgelopen week een Nationale Actie Stop de ebola-ramp. Ebola is niet meer alleen een medische crisis, maar een humanitaire ramp. Er is dringend behoefte aan medische zorg, weeskinderen hebben opvang nodig, honderdduizenden zitten zonder werk en inkomen, er is voedseltekort, tekort aan schoon water, de reguliere gezondheidszorg is ingeklapt en er is grote behoefte aan traumabegeleiding en aan voorlichting

Het is de eerste keer dat Nederland een Nationale Actie voert voor een ramp die een ziekte als oorzaak heeft. Hans Docter, speciaal gezant ebola van het ministerie van Buitenlandse Zaken: “Alle inspanning is nodig om deze ebola-ramp te bedwingen. Alleen door samen te werken kunnen we deze ziekte bestrijden. Het is daarom goed dat zoveel organisaties vandaag aanwezig waren om met elkaar informatie uit te wisselen en te zien hoe zij elkaar kunnen versterken.”

Noot voor de redactie

Barbara Bosma, persvoorlichter van Giro555, 06 108 12100, [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie