SHO-Rapport: Ebola raakt alles. Van medische noodsituatie naar humanitaire ramp

Feiten en cijfers over ebola

Den Haag, 05 november 2014-De epidemie veroorzaakt niet alleen een exponentieel stijgend aantal doden en zieken, het heeft invloed op alle niveaus van de samenleving: onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en voedselproductie. Dat is de conclusie van een rapport samengesteld door de de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Het gehele rapport is vanaf vandaag hier te vinden.

13.567 mensen zijn besmet geraakt met ebola.  Bijna 5000 mensen zijn gestorven aan de ziekte.  Daarnaast zijn 269 verplegers en artsen gestorven.

De landen zijn compleet lam gelegd. Kinderen kunnen niet naar school en boeren kunnen hun producten niet naar de markt brengen. Er zijn voedseltekorten en mensen lijden honger. De medische zorg, toch al zwak in deze landen, is geheel ingestort. Mensen sterven nu niet alleen aan ebola, maar ook aan goed te behandelen zaken zoals of malaria en complicaties bij zwangerschappen.

Organisaties zijn al maanden bezig om hulp te bieden. Ze verspreiden hygiene kits en distribueren voedsel. Ook zorgen ze voor voorlichting over de ziekte en het besmettingsgevaar. En ze zorgen voor de opvang van weeskinderen.

Het is de afgelopen weken duidelijk geworden dat deze hulp nog lang nodig zal zijn en ook opgeschaald moet worden. Daarom hebben de samenwerkende hulporganisaties besloten Giro 555 te openen en Nederland te vragen, in actie te komen.

Help de slachtoffers van ebola, stop de ebola-ramp.

Bij uitzonderlijke humanitaire rampen slaan 10  hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij werken daarbij samen met de Nederlandse omroepen en  vragen heel Nederland om zich aan te sluiten.
Via Giro555 voeren de samenwerkende hulporganisaties gezamenlijk actie om mensen in Nederland te vragen geld te storten voor hulp aan slachtoffers van rampen. Namens de hulporganisaties houdt Giro555 het Nederlandse publiek voortdurend op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het Nederlandse geld. Aangesloten organisatie zijn
CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

 

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Bosma via +31 6  10 81 21 00 of [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie