SHO transport: eerste distributie ontspannen verlopen

“Mensen kwamen van alle kanten aan, de distributie verliep georganiseerd en ontspannen.”

Vanmorgen zijn de eerste 300 tentzeilen gedistribueerd uit het transport dat van zaterdag tot zondag vaststond op Cebu. Volgens Jan Willem Wegdam, die in het Sara Cidro Multipurpose Centre op Leyte de operatie uitvoerde, verliep het “georganiseerd en ontspannen”. “Mensen kwamen van alle kanten aan, bij één familie lag het zeil zelfs al op zijn dak voordat het uitdelen klaar was.”
De lading tentzeilen is met twee vrachtwagens op de veerboot Wonderful Stars naar de haven van Ormoc vervoerd. Eerder stagneerde het transport, omdat vrachtwagenchauffeurs de lading uit angst voor schade niet wilden vervoeren.
Communicatie moeilijk
“Communicatie met het gebied is moeilijk. Op de plekken waar elektriciteit is, worden honderden mobieltjes opgeladen en wordt druk gebeld. Lijnen zijn overbelast waardoor het moeilijk is om onze hulpverleners ter plekke te spreken te krijgen”, zegt Jan Willem Wegdam.
Lees meer over hoe het transport verliep: vertrek, landing, oponthoud in Cebu en vertrek naar Leyte.
====================================================================
Maandag 18 november is door de Samenwerkende Hulporganisaties en de publieke en commerciële radio en televisiestations uitgeroepen tot Nationale Actiedag Filipijnen Giro555. Van 6 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts doen we verslag vanuit Centrum Beeld en Geluid. Samen roepen wij Nederland op: kom in actie. Geef aan giro 555. Kom maandag naar Beeld en Geluid in Hilversum.
Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie over de SHO
Barbara Bosma
E: [email protected]
T: +31 (0) 6 10 81 21 00

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie