Sportend Nederland komt in actie voor slachtoffers hongersnood

Aftrap Actie Vijfdaagse Giro555 in Amsterdamse Bos

Den Haag, 22 maart 2017. Vanaf zaterdag komt sportend Nederland in beweging voor Giro555. Zaterdag geven de jongens hockeyteams van Hurley en Rood-Wit, samen met tophockeyer Thierry Brinkman, de symbolische aftrap van de Actie Vijfdaagse voor ‘Help Slachtoffers Hongersnood’. De Nederlandse sportbonden roepen alle amateursporters en sportverenigingen in Nederland op om in actie te komen voor de slachtoffers van hongersnood. De oefenwedstrijd Nederland – Italië op dinsdag in de Arena zal ook in het teken staan van de noodhulpactie.

KNVB en KNHB roepen hun clubs op om dit weekend op alle voetbal- en hockeyvelden aandacht te vragen voor de Giro555-actie.

De hockeybond wil tijdens de twaalf Hoofdklassewedstrijden het aanwezige publiek vragen om via een sms-actie geld te doneren. Ook de KNVB is van plan om de aangesloten amateurclubs te betrekken bij een soortgelijk actie.

Jean-Paul Decossaux, directeur-bestuurder van de KNVB: “Het is goed om te zien dat sportend Nederland de handen ineen slaat om hongersnood te bestrijden. Als voetbal kunnen en willen we niet achterblijven en zetten we ons vol overtuiging in voor dit belangrijke doel.”

KNHB directeur Erik Gerritsen: “Bij een humanitaire ramp van deze omvang is
het voor ons vanzelfsprekend dat de KNHB en de hockeyverenigingen een
bijdrage leveren aan de landelijke actie.”

Naast de voetbal- en hockey bonden roepen ook de Atletiekbond, NOC/NSF en NEVOBO hun verenigingen op om een actie te starten op de actiepagina op website van Giro555. Het Beachvolley- duo Brouwer & Meeuwsen doet een oproep aan hun achterban om de actie te steunen.

“Het is fantastisch om te zien dat sportend Nederland massaal in beweging komt om de actie tot een succes te maken”, zegt Farah Karimi, actievoorzitter van Giro555. ‘Dit is Nederland op z’n mooist!”

De nood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië is nijpend. 20 miljoen mensen leven op de rand van hongersnood. Rik Goverde, op dit moment in Zuid-Soedan, schetst de situatie in een voedingscentrum waar nog te weinig hulp is voor honderden sterk vermagerde kinderen. “Alleen de zwaarste gevallen kunnen hulp krijgen. Kinderen die tegen ondervoeding aan zitten moeten worden weggestuurd zonder hulp, simpelweg omdat we niet genoeg spullen hebben. Het geld van Giro555 is hard nodig.”

Noot voor de redactie:
● Contact persvoorlichting Giro555: 070 – 22 11 577
● De aftrap van Jongens D1 Hurley-Zwart-Wit vindt plaats bij THC Hurley in het Amsterdamse Bos, Nieuwe Kalfjeslaan 21 in Amstelveen. Persontvangst: 11:15.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie