Tussenstand Giro555 22 november: 28.266.535 euro

Na 12 dagen actievoeren is de opbrengst van de Giro555 actie voor de Filippijnen 28.266.535 euro. Dat maakten de Samenwerkende Hulporganisaties vandaag om 16.45 uur bekend via Twitter. Nadat maandagavond de teller op 18,5 miljoen stond, is er 10 miljoen bijgekomen.

De noden van de mensen in de Filipijnen zijn enorm. De noodhulp komt steeds beter op gang. De samenwerkende hulporganisaties zijn op volle sterkte in het gebied actief om zo snel mogelijk alle slachtoffers van de eerste levensbehoeften voorzien. Op dit moment zorgen zij vooral voor plastic zeilen voor onderdak, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en voedsel. 2,1 Miljoen mensen zijn voorzien van voedsel, bleek uit het vandaag verschenen rapport van het VN noodhulp.

De omvang van de ramp en de enorme verwoesting spelen de hulpverleners nog steeds parten. “De schade in de Filippijnen is ontzettend groot. De hulpoperatie moet, ondanks voorbereidingen vooraf, bijna vanaf de grond worden opgebouwd. Opslagplaatsen in de getroffen gebieden zijn verwoest, maar ook de wegen moeten boom voor boom worden vrijgemaakt”, vertelt Merlijn Stoffels van SHO-deelnemer Rode Kruis, die eergisteren terugkwam uit het gebied.

Race tegen de klok
Stoffels: “Na zo’n ramp moet na de eerste hulp uit lokale opslagplaatsen snel een stroom van transporten op gang komen. Dat lukt steeds beter. Maar het gebied is heel uitgebreid met allemaal losse eilanden. Het aantal mensen dat dringend hulp nodig heeft is zo groot, dat het een race tegen de klok is.”

Nederland massaal in actie voor Filipijnen
Actievoorzittter Henri Van Eeghen laat weten dat de SHO-organisaties diep onder de indruk zijn van de enorme betrokkenheid en de creativiteit die in Nederland is losgekomen om geld in te zamelen voor Giro555. “De acties gaan nog steeds door. Prachtig.”

Vanavond zal Jong-PSV-ers de opbrengst van hun wedstrijd aan Giro55 overmaken. Van 23 tot 24 november organiseren het Humanity House in Den Haag en de Secret Singersongwriter Society een 24-uurs non-stop benefietconcert ‘Songs for the Philippines’ voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan.

Giro555 blijft ook de komende tijd actievoeren en mensen in Nederland oproepen: geef aan Giro555 voor de slachtoffers van de ramp op de Filipijnen.

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie