Tussenstand Giro555-actie Stop Ebola meer dan 10 miljoen

Noodhulpexpert: “Ebola-aanpak vergt langdurige inzet, ook als epidemie vermindert”

De laatste tussenstand van de Nationale Actie van Giro555 is € 10.125.028,38. Hulporganisaties zetten het ingezamelde geld direct in voor hulp in door ebola getroffen gebieden.  “Hulp zal zeker nog een jaar hard nodig zijn”, zegt Evert Van Bodegom, noodhulpexpert van ICCO en Kerk in Actie die het ebola-gebied onlangs bezocht.

Afgelopen week heropende het Saint John Hospital in Lunsar, Sierra Leone. Dat was mogelijk dankzij steun van Cordaid met geld van Giro555 en dankzij beschermende materialen voor het ziekenhuispersoneel, die werden verscheept door marineschip Karel Doorman.

Het ziekenhuis moest de afgelopen maanden twee keer sluiten vanwege besmettingen van medewerkers met ebola. Sindsdien is geïnvesteerd in een speciale isolatieruimte voor mensen met ebola-verschijnselen, die vanuit daar worden doorgestuurd naar gespecialiseerde centra. Nu kan het ziekenhuis zich weer richten op reguliere zorg voor bijvoorbeeld de vele gevallen van malaria, tuberculoise en HIV: “We zijn blij iedereen dankbaar die ons heeft geholpen”,aldus ziekenhuisdirecteur Michael Koromo.

Sinds eind oktober 2014 is het aantal mensen dat besmet is geraakt met ebola in West Afrika verdubbeld naar meer dan 20.000. Meer dan 8.200 mensen zijn tot nu toe overleden aan de ziekte, blijkt uit de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Liberia en Guinee lijkt de epidemie over het hoogtepunt heen te zijn. In Sierra Leone lijkt de groei af te vlakken, maar raken nog dagelijks mensen besmet. Deskundigen schatten in dat het nog zeker een half jaar duurt voordat de epidemie in bedwang is.

“Ebola is een gedrocht”
“Ebola is een gedrocht dat hele samenlevingen ontwricht. De economie holt achteruit. Door de ziekte verliezen kinderen hun ouders, kostwinnaars zijn gestorven, gezinnen hebben geen inkomsten meer. Jongeren hebben minder kans op een inkomen. Hulpverleners zijn hard bezig om de epidemie te bedwingen en slachtoffers te helpen, maar zijn juist ook in de fase daarna nodig om mensen te steunen om hun leven weer op te pakken”, zegt noodhulpdeskundige Evert Van Bodegom.

De Nationale Actie om geld in te zamelen sluit 1 februari a.s. Met het geld van Giro555 zorgen hulporganisaties als World Vision, Save the Children, CARE en Stichting Vluchteling bijvoorbeeld voor medische zorg, voorlichting over hoe je kunt voorkomen dat je ebola krijgt en distributie van hygiënekits en voedsel. Oxfam Novib zorgt onder andere voor watervoorzieningen. Hulpverleners van het Rode Kruis zetten zich bijvoorbeeld in voor veilige begrafenissen en onder andere UNICEF en Terre des Hommes zorgen voor opvang van kinderen wiens ouders besmet zijn geraakt met ebola of zijn overleden.

Noot voor de redactie
Voor vragen: Barbara Bosma, persvoorlichter Giro555, 06 108 12100, [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie