Tweede tussenstand Giro555: ruim 2 miljoen euro

Een dag voor de kick-off van de actie “Nederland helpt Nepal” is er al 2.232.517,81 euro binnengekomen op de rekening van Giro 555. De acties om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal stromen binnen bij het actiecentrum van Giro555. Veel Nederlanders hebben een persoonlijke band met de Aziatische bergstaat. Ook uit het bedrijfsleven komt volop steun.  Actievoorzitter Gijs de Vries: “Fantastisch om te zien hoe Nederland deze actie massaal omarmt. We roepen iedereen op om morgen en komende week in actie te komen voor Nepal.”

Grote betrokkenheid

Nu de omvang van de ramp steeds duidelijker wordt, komen mensen spontaan in actie voor de vele slachtoffers. Kinderen maken sieraden, bakken cupcakes of stellen de opbrengst van de vrijmarkt op Koningsdag beschikbaar. Ook bekende Nederlanders doen mee. Cabaretier Arie Vuyk speelt binnenkort voor een speciaal ingelaste benefietavond.

Kleinschalige initiatieven

Onder de hulpacties zijn particuliere initiatieven van Nederlanders die zelf ooit in Nepal zijn geweest. Een van hen is Mieke Kirkels, die drie jaar geleden als vrijwilliger tekenles gaf op een dovenschool bij Kathmandu. “Ik heb de tekeningen nog steeds en die wil ik nu laten veilen.” Fotograaf Edo-Jan Meijer haalt geld op uit de verkoop van foto’s die hij in Nepal heeft gemaakt. “Ik ben diep geschrokken van de berichten uit Nepal. Ik kan alleen helpen door geld te doneren.”

Bedrijven doen mee

Ook Nederlandse bedrijven laten van zich horen, waaronder FrieslandCampina, iTunes, Booking.com  en KLM. Ze doneren niet alleen geld maar betrekken ook hun personeel bij de nationale hulpactie, bijvoorbeeld door collectes op te starten. Ze mobiliseren ook hun klanten: die kunnen onder meer spaarpunten doneren of sms-donaties doen. Luchthaven Schiphol stelt zijn reclamescherm bij de vertrekhal beschikbaar om daarmee de aandacht te vestigen op de hulpactie.

Over Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Voor meer informatie:
Barbara Bosma, persvoorlichter Giro555: 06 108 121 00, [email protected]
Eva Smits, persvoorlichter Nederlands Rode Kruis: [email protected]

 

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie