Update (8) voor media van Giro555, vanuit Beeld en Geluid

Hilversum, 28 november 2014

Kinderen overhandigen geld voor Giro555 aan Bekende Nederlanders.
Veel kinderen en jongeren komen deze week in actie voor de actie “Stop ebola” en komen naar Beeld en Geluid in Hilversum om hun opbrengst zelf te overhandigen. Caroline Tensen en later Jan Kooiman namen de giften namens Giro555 in ontvangst.

Toby (9 jaar) van basisschool De Saltoschool uit Hanevoet: “We hebben cupcakes gebakken, smoothies gemaakt, lege flessen ingezameld en autoruiten gewassen. Eigenlijk zou iedereen geld moeten geven.”

Zijn vriend Essed (9 jaar) heeft zelfs een breakdance optreden gegeven, waar flink voor gedoneerd is. Bij het overhandigen van het ingezamelde bedrag geven de jongens op verzoek van actievoorzitter Henri van Eeghen een geïmproviseerd optreden op het podium in ‘Beeld en Geluid’. Zo halen ze nog flink wat euro’s op bij de toeschouwers.

Juf Jolien Jongen-Ritzen is heel trots op haar leerlingen: “De kinderen zagen laatst een item bij het Jeugdjournaal en vonden dat ze iets moesten doen voor de kinderen in West-Afrika. De leerlingen hebben met hun actie €333,35 opgehaald. Ze hebben het supergoed gedaan, ik ben zo trots op ze.”

Een opzienbarende actie was van leerlingen van het Vechtdal College uit Dedemsvaart: Max, Bram, Luc, Sven, Thijmen, Tygo en Jurre (11 en 12 jaar) sliepen een nacht op het schoolplein. In kartonnen dozen, net als vluchtelingen. “Het was wel een beetje koud. Mijn kussen was zelfs bevroren”, vertelt één van de jongens. Ze haalden € 750 op voor kinderen die ebola hebben opgelopen. Ze willen graag dat de hulporganisaties medicijnen kopen en voedsel. Maar ook onderwijs is belangrijk: “Veel scholen zijn gesloten, maar het is belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen”, aldus Bram.

Leerlingen van basisschool De Wegwijzer uit Vianen gingen drie middagen langs de deuren om lege flessen in te zamelen. Kim, Simone, Stef (allen 9 jaar) en Matthew (bijna 10 jaar) zijn vandaag bij ‘Beeld en Geluid’ om hun cheque te overhandigen: € 46,80. Ze hopen dat de hulporganisaties hiermee medicijnen en nieuwe kleren kunnen kopen, zo vertelt Simone: “Want de kleren van zieke mensen worden verbrand om te zorgen dat andere mensen niet ziek worden. Ik hoop dat deze mensen nieuwe kleren krijgen.”

Dion (11 jaar) en Danyella (10 jaar) uit Apeldoorn schreven een eigen nummer: “Ik wil je wel gaan kussen. Maar ebola zit ertussen. Wat moet ik nu toch doen. Voor een gezonde zoen.” Ze hoorden op het nieuws dat veel mensen getroffen zijn door ebola. “En zij hebben het geld harder nodig dan wij”, vertelt Danyella. “Vandaar dat we ons liedje op straat hebben gezongen. We haalden € 46,45 op. “Een prachtige liedje met een heel toepasselijke tekst”, zei Henri van Eeghen. “Heel mooi gemaakt.”

Basisschool de Spelevaert uit Zoetermeer zamelde deze week lege flessen in voor Giro555. Vorig jaar zetten de kinderen van De Spelevaert zich ook al in voor Giro555, toen voor de Filipijnen.
Het giro555-actieteam roept iedereen op vooral te bellen met het actienummer 0800-1112.

Noot voor de redactie
Er is professioneel fotomateriaal van de overhandiging van de cheques aanwezig. Belt u voor meer informatie met persvoorlichters: Jos de Voogd, 06-12991279 of Barbara Bosma 06-10812100 www.giro555.nl

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie