Voorlopige eindstand Giro555 na actiedag voor Syrië en Turkije ruim 88 miljoen euro

Nederland toont warm hart voor aardbevingsslachtoffers

Den Haag, 15 februari. De landelijke Giro555 actiedag ‘Help Slachtoffers Aardbeving’ leverde een voorlopige eindstand op van ruim 88 miljoen euro. De hele dag stroomden de donaties online en via de belpanels binnen. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn direct na de aardbeving die vorige week maandag plaatsvond, begonnen met noodhulp. Tienduizenden mensen worden zo voorzien van eten, onderdak en medische zorg. Hulp die dringend nodig is.

Acties in het land en inzet van bekende Nederlanders

Meer dan 170 bekende Nederlanders zaten verspreid over de dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds elf uur in het belpanel, samen met vele andere vrijwilligers. Beeld & Geluid in Hilversum deed dienst als Giro555-actiecentrum. Radiozenders, televisieprogramma’s en andere media deden dag verslag van de actie. NPO FunX en NPO 3FM trapten vanochtend om 05.55 uur af met een unieke gezamenlijke ochtendshow. Veel bekende TikTokkers, waaronder Amber Dokter, deden live verslag van de actiedag, met meer dan 1 miljoen views. Daarnaast vonden in heel Nederland een groot aantal inzamelingsacties plaats. Een schoonheidssalon in Hoogeveen doneerde de volledige dagopbrengst, in Roosendaal werd voor 2300 euro aan appeltaarten verkocht voor Giro555 en in Zwolle ging een groot aantal schilderijen onder de hamer. De voorlopige eindstand van de Giro555-actie is nu 88.921.469 euro.

Michiel Servaes, actievoorzitter Giro555: “Het is overweldigend hoeveel geld er gegeven is door heel Nederland. Er zijn zo ongelooflijk veel mensen in actie gekomen door ons panel te bellen, online te doneren, maar ook door het hele land zijn acties opgezet door jong en oud. En al dat geld is hard nodig en wordt goed besteed aan de noodhulp in Turkije en Syrië. Giro555 blijft open voor de slachtoffers van de aardbeving.”

Over de hulp

Giro555-organisaties zijn momenteel hard aan het werk in de getroffen gebieden in Turkije en Syrië. Denk aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding. Maar veel meer is nog nodig. De meeste mensen slapen nog buiten en hebben snel onderdak, sanitair, zorg en uiteindelijk ook weer perspectief nodig. Met het ingezamelde geld kunnen de hulporganisaties nu deze enorme operatie langdurig voortzetten.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

De samenwerkende hulporganisaties bestaan uit Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Noot voor de redactie:

Giro555: Denise Cremers, [email protected] of Jules van Os, [email protected], 0853035555

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie