Help slachtoffers Filipijnen

Wat doen de Samenwerkende Hulporganisaties met de opbrengsten?

Wat doen de Samenwerkende Hulporganisaties met de opbrengsten?

Dankzij de giften van Nederlanders ontvangen duizenden mensen in de Filipijnen op dit moment hulp in de vorm van medische zorg, tentzeilen en eten. De Samenwerkende Hulporganisaties willen voortdurend zo transparant mogelijk communiceren wat ze doen met de opbrengsten.


SHO deelnemers hebben in het rampgebied noodhulpexperts en werken met lokale partners en wereldwijde netwerken. Met man en macht wordt materieel en medicatie getransporteerd naar diverse locaties in het rampgebied.

Werken in dit soort extreme rampsituaties betekent vindingrijk zijn in chaotische situaties waar iedere vorm van transport en structuur is weggevallen”, aldus Henri van Eeghen, actievoorzitter. In de komende weken en maanden zal pas duidelijk worden wat er nodig is aan wederopbouwprojecten.

Veel deelnemers van de SHO waren via lokale partnerorganisaties al actief op de Filipijnen vóór de ramp. Van Eeghen: “Daarom konden zij na de ramp direct aan de slag. Al moet gezegd worden dat sommigen van hen ook persoonlijk getroffen zijn door de tyfoon en hun familie, huis of collega’s zijn kwijtgeraakt.”

Een paar concrete voorbeelden van al verstrekte hulp SHO-deelnemers: 950 gezinnen in Batad (Iloilo) hebben noodhulppakketten ontvangen met levensmiddelen. Voor 20.000 families in Tacloban (Leyte) is veilig drinkwater geregeld. 700 families in Tubagon (Cebu) kregen noodhulppakketten. “Je doet wat je kan”, zegt Van Eeghen, die direct toegeeft dat het niet makkelijk is. “Je werkt in een gebied waar wegen vernield zijn en elektriciteit en communicatie plat liggen. Maar helpen kunnen we en doen we, waar we kunnen.”

De deelnemers van de SHO hebben afgesproken dat ze maximaal 7% van het gedoneerde geld besteden aan apparaatskostenvergoeding (AKV), inclusief fondsenwerving. De 7% AKV betreft kosten die gemaakt worden om de hulp mogelijk te maken (coördinatie, opstarten en rapporteren etc.). Daarnaast worden actiekosten gemaakt voor bijvoorbeeld de affiches en website met betaalmodule. Dat zal naar schatting ongeveer 1% van de opbrengsten zijn. 
Redactionele noot

Meer informatie vindt u in de bijlage en o.a. hier: https://giro555.nl/hulp-ter-plekke/. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jos de Voogd, persvoorlichter Cordaid namens Giro555: 0612991279 of Marjolein Hammink , persvoorlichter van ICCO & kerk in Actie namens Giro555: 0622454112.

Persberichten overzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.